Výsledky jihomoravského krajského kola soutěže Zlatý erb o nejlepší internetové stránky radnic

15. březen 2008

V kategorii měst zvítězilo Znojmo, mezi obcemi vyhrál Archlebov na Hodonínsku a nejlepší elektronickou službou se mohou chlubit Senorady na Brněnsku.

Na dalších místech mezi městy bodovaly Boskovice a Veselí nad Moravou, porota ocenila i Vyškov a Přísnotice na Židlochovicku.

Jak Znojmo, tak Archlebov jsou v soutěži nováčky. Archlebov své internetové stránky spustil ani ne před půl rokem, webmastera Petra Šťastného proto vítězství překvapilo: "Do té soutěže jsme šli s tím, abychom získali informace o tom, jestli to děláme správně nebo ne, nečekali jsme, že budeme zrovna první."

Také webová prezentace Znojma je zbrusu nová. Podle místostarosty Jana Blažíčka je vítězství ve Zlatém erbu pro vedení města zadostiučiněním: "Protože v lednu jsme se dočetli v novinách, že stránky města jsou nepřehledné, že jsou špatně udělané, informace na sebe nenavazují. Myslíme si, že cesta, kterou jsme se vydali, je správná, nicméně do soutěže jsme se hlásili s vědomím toho, že stránky jsou polotovar. Máme spoustu projektů, které máme ještě rozpracovány a postupně je tam budeme přidávat."

V kategorii nejlepší elektronická služba zvítězily Senorady na Brněnsku, které v soutěži bodují takřka každý rok. Letos získaly i druhé místo v kategorii obcí. Porotu okouzlilo jejich e-Muzeum. Skutečné muzeum si malá obec nemůže dovolit. Na internetu ale vystavuje historické mapy či snímky z vykopávek. Díky e-Muzeu se dokonce upřesnila historická fakta o Senoradech, uvedl správce stránek Miroslav Patočka:

"My jsme ucelili, díky tomuto muzeu, historii Senorad. Zjistili jsme dokonce novou písemnou zprávu, dřívější, než byla oficiálně uváděna. Byl udáván rok 1351, a my jsme našli, že je to o 2 roky dřív. Je to zaneseno v Moravských zemských deskách. Vlastně žádný pořádný výzkum v této oblasti neprobíhal, takže teď máme výročí 660 let obce. Právě díky tomuto výzkumu jsme zjistili to nové datum. Poděkování by zasloužila prof. německého gymnázia pí mgr. Vybíhalová, která vlastně stojí za tou odbornou částí muzea."

Místním se prý nejvíce líbí historické fotografie obce, které animací plynule přecházejí do fotografií současných. Lidé tak mohou porovnat, jak dané místo vypadalo před desítkami let, doplnil Miroslav Patočka: "Je to fotografováno ze stejného úhlu, aby byla vidět ta změna. Jsou tam někde rozdíly až 100 let mezi tou černobílou starou fotkou a novou. Na to se občané dívají nejvíce. Pak tam ještě mají i kviz, takže si zkoušejí prověřit i své znalosti a generují si vstupenky. Takže je zajímají asi nejvíce ty multimediální části."

Cenu veřejnosti získal Bezkov na Znojemsku, cenu poroty - internetová encyklopedie dějin města Brna. Vítězové jednotlivých kategorií postupují do celostátního kola.

autor: gaj
Spustit audio