Výkyvy počasí a bezinfekčnost. Návštěvnost koupališť na jižní Moravě se propadla o tisíce návštěvníků

Nejhorší návštěvnost za posledních několik let, tržby o stovky tisíc korun nižší a předčasně ukončená koupací sezóna. Tak většina oslovených provozovatelů koupališť hodnotí letošní léto. Podle nich za to můžou především výkyvy počasí a protiepidemická opatření.

Jak velký propad návštěvnosti provozovatelé zažili?

Návštěvnost se liší místo od místa, ale v průměru je oproti běžným rokům před pandemií asi poloviční, někde trochu větší, někde menší. Například na venkovní bazén v Kuřimi přišlo pouze 8 000 návštěvníků. Běžně jich přitom dorazí až 30 tisíc. Letošní sezóna tak byla podle provozovatele jedna z nejhorších vůbec. O desetitisíce lidí méně přišlo také na největší koupaliště v Brně – na Riviéru, která už svůj provoz pro letošek ukončila. Naopak ve Slavkově u Brna byl počet návštěvníků vyšší, než původně očekávali. Přesto oproti běžným rokům klesl zájem o pětinu.

Čtěte také

Co se na propadu návštěvnosti podepsalo více? Počasí anebo protiepidemická opatření?

Provozovatelé se neshodnou, co mělo větší váhu. Nicméně potvrzují, že oba faktory byly letos proti nim. Část koupališť, která viděla problém v počasí, už zavřela. Bučovice jsou mimo provoz týden, v Židlochovicích areál uzavřeli už před čtrnácti dny. Provoz na mnoha venkovních bazénech skončil posledním srpnovým dnem. Na zkrácenou otevírací dobu bude fungovat ještě dva týdny třeba znojemský bazén v Louce. Řada provozovatelů ale považovala za hlavní problém prokazování bezinfekčnosti.

U provozovatelů se ale zároveň lišil přístup k tomu, jak důsledně dodržování protiepidemických pravidel kontrolovali. Ti, kteří skutečně u vstupů hlídali, se často setkávali s nelibostí návštěvníků.

Úbytek návštěvníků jde ruku v ruce s poklesem tržeb. Skončily některé areály ve ztrátě?

Ano, případně jejich zisk byl velmi malý. Část koupališť financují obce, takže jejich primárním cílem není na vstupném vydělávat, ale zajistit lidem nějaké sportovní vyžití. Ztráty tak vykryjí obce nebo města, pomáhaly také dotace od státu. Podle některých ale přišly peníze pozdě. Zjistili jsme ale, že žádné z oslovených koupališť neplánuje zavřít nadobro. Po druhé sezoně ovlivněné koronavirem ale někteří provozovatelé zřejmě příští rok zdraží vstupné a další služby.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související