Vyhlídka Devět mlýnů nabízí pohled na řeku Dyji i jednu z nejlepších vinic v Evropě

11. květen 2017

V samotném srdci Národního parku Podyjí se nachází nádherné vyhlídkové místo, které nese název Devět mlýnů. A je z něj vidět všechno, co je pro tento přírodní unikát typické. „Je to meandr řeky Dyje, jsou to lesy i okolní vinice,“ vypočítává David Grossmann ze Správy Národního parku Podyjí.

Místní nejslavnější vinici mají přitom turisté při návštěvě vyhlídky jako na dlani. Přímo na jednom z protějších svahů se rozprostírá slavný Šobes. „Tvrdí se, že poloha vinice Šobes je jedna z deseti nejlepších v Evropě. A je pravda, že vína z této vinice pravidelně vyhrávají nejrůznější světové soutěže,“ dodává Grossmann.

Vyhlídkové místo dostalo svůj název podle staveb, které byly dříve pro lokalitu typické, ale dnes už je v okolí prakticky nenajdeme. „Původně tady opravdu stávalo devět mlýnů, které se postupně změnily na hotely a jiná ubytovací zařízení, do kterých ještě za první republiky jezdili turisté až z Vídně. Dnes už ale můžete vidět jen jejich trosky, přesněji obvodové zdi anebo ve skalách vstupy do sklepů k budovám, které už bohužel neexistují,“ popisuje Grossmann.

Místo, kde dnes stojí Vyhlídka Devět mlýnů, bývalo turistům dlouho zapovězené, lidé sem ale stejně chodili. A tak ho ochranáři před třemi lety upravili, aby okolní příroda netrpěla. Na ploše pár desítek metrů čtverečních vznikl vlastně jakýsi ohraničený okruh, kde pěšinku pro turisty odděluje od vzácných rostlin zábradlí. „A myslím, že to funguje dobře,“ pochvaluje si David Grossman ze Správy Národního parku Podyjí.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.