Vrcholná mezinárodní soutěž ohařů je za dveřmi, utká se v ní dvacítka nejlepších od nás i ze zahraničí

23. září 2023

Mezi nejrozšířenější plemena loveckých psů patří bezpochyby ohaři, kontinentální i angličtí. Ohaři jsou všestrannými psy, dobře cvičitelnými, s vrozenou chutí k aportu. Příznivci lovecké kynologie každoročně přijíždějí ty nejlepší z nich podpořit na Memoriál Karla Podhajského, vrcholnou mezinárodní soutěž ohařů, pořádanou Českomoravskou mysliveckou jednotou už od roku 1938.

Letošní 85. ročník soutěže se koná od 29. 9. do 1. 10. 2023 v Náměšti na Hané. Startovat bude 10 nejlepších psů ze srpnového Memoriálu Richarda Knolla a 10 nejlepších psů ze zahraničí. Vítěz memoriálu obdrží speciální cenu z limitované edice ke 100. výročí ČMMJ.

Karel Podhajský byl lovecký kynolog, publicista a organizátor kynologických soutěží, zkoušek a výstav. Narodil se v roce 1871. Mimo jiné stál u založení jednotné plemenné knihy loveckých psů. Kynolog Richard Knoll, narozený roku 1893, se věnoval se zejména německým krátkosrstým ohařům, podílel se na tvorbě zkušebních řádů, byl rozhodčím pro všechna lovecká plemena.

K uctění památky Karla Podhajského a zároveň ke 100. výročí založení ČMMJ bude po celou dobu konání memoriálu pro veřejnost zpřístupněna expozice na zámku v Náměšti na Hané, kde bude i centrum dění této vrcholné soutěže. Pro děti připravili organizátoři poznávací stezky.

Ohař

Jedním z hlavních hodnotitelů na konci srpna na Benešovsku konaného 49. ročníku Memoriálu Richarda Knolla (jehož vítězem se stal německý krátkosrstý ohař Car z Jirgalova dvora se svým vůdcem Jiřím Jirouškem), byl Jiří Formánek. Jejich rodinná chovatelská stanice ohařů je zaregistrovaná od roku 1956. Nejen o ohařích jsme si s ním zajeli popovídat. Poslechněte si v reportáži.

Přehled plemen ohařů

Kontinentální ohaři

  • Typ bravur (krátkosrstí): Ariegský ohař, Auvergneský ohař, Burbonský perdiquero, Francouzský ohař gaskoňského typu, Francouzský ohař pyrenejského typu, Italský ohař, Maďarský ohař drátosrstý a krátkosrstý, Německý ohař drátosrstý a krátkosrstý, Portugalský pendiguero, Pudlpointr, Saint – Germainský ohař, Starodánský ohař, Výmarský ohař krátkosrstý.

  • Typ španěl (dlouhosrstí): Bretaňský ohař, Drentsche koroptvář, Francouzský dlouhosrstý ohař, Malý müsterlandrský ohař, Modrý pikardský ohař, Německý ohař dlouhosrstý, Ohař z Pont – Audemer, Pikardský ohař, Pont – Odemerský ohař, Stabyhoun (fríský ohař), Velký müsterlandrský ohař.

  • Typ friffon (hrubosrstí): Český fousek, Italský spinone, Spinone, Korthalsův triton, Slovenský ohař hrubosrstý.

Angličtí ohaři (dlouhosrstí nebo krátkosrstí):

  • Anglický setr, Gordonsetr, Irský červenobílý setr, Irský setr, Pointer.
Ohař
Spustit audio