Vrch Vinice na severním Plzeňsku má vulkanický původ. Po ukončení těžby je oblíbeným cílem procházek

28. leden 2024

Nedaleko obce Skupeč u Pernarce na severním Plzeňsku se zdvíhá nevysoký kopec. Vysoký je jen 589 metrů, ale i tak je z něj hezký výhled do okolí. Vrch Vinice představuje jedno z nejjižněji situovaných samostatných vulkanických těles z období třetihor u nás. Lokalita je zajímavá kuličkovitým rozpadem horniny, který vzniká při styku s vodou nasycenými sedimenty, a to ve velmi intenzivní formě, oproti jiným místům v Česku.

Vrch Vinice je na jedné straně narušený lomem, kdysi se zde totiž těžil čedič. Řadu let se už ale lom nevyužívá, a tak je dnes zarostlý náletovými rostlinami a smíšeným lesem. „V současné době tohle místo lidé hojně využívají k procházkám a k posezení a také třeba ke kempování,“ říká starosta Pernarce Jan Balín.

Samotný vrch nabízí krásné výhledy. Například na Krasíkov, na Ovčí vrch, na Bezdružice a Konstantinovy Lázně. Na úpatí Vinice proběhl v minulosti také archeologický průzkum, který potvrdil pravěké osídlení. Ve skalní rozsedlině byla nalezena kulturní vrstva s mazanicí, kostmi a keramikou chamské kultury a starší fáze pozdně halštatského období.

V blízkosti vrchu Vinice se můžete vydat i na průzkum okolí. Nedaleko najdete nově opravenou sochu Hroznaty z Ovence. O kousek dál se dostanete k vyhlídce U zvoničky, která se nachází na vyvýšenině uprostřed pole. Kolem pak uvidíte soubor zrestaurovaných božích muk. Za návštěvu určitě stojí i místní dva kostely, kostel sv. Mikuláše v Pernarci a kostel Nanebevzetí Panny Marie v obci Březí.

Spustit audio