Vrch Besedná u obce Chotilsko zdobí Drtinova rozhledna. Tvarem připomíná husitskou hlásku

20. únor 2022

Drtinova rozhledna nedaleko Slapské přehrady ve Středočeském kraji byla vždy oblíbeným místem výletů. Je otevřená celoročně a její návštěvu můžete spojit s příjemným výletem po vyhlášené turistické oblasti. Slapská přehrada přitahuje v letních měsících především milovníky vodních sportů. V zimním období si tu vychutnáte krásnou přírodu i klid.

Vrch Besedná u obce Chotilsko ve středních Čechách patřil kdysi díky překrásné vyhlídce k vyhledávaným turistickým cílům. A bylo to i oblíbené místo místního rodáka, profesora Františka Drtiny, mezinárodně uznávaného filozofa, politika a pedagoga, který se na pozici tajemníka ministerstva školství významně podílel na utváření československého školství.

Na jeho počest tu 11. července 1926 byla slavnostně otevřena dřevěná rozhledna ve tvaru husitské hlásky. Finanční prostředky byly získány veřejnou sbírkou a na stavbu přispěl i sám prezident Masaryk částkou deset tisíc korun. Už v 50. letech potřebovala rozhledna opravit, ale díky Drtinovu působení v Masarykově vládě nebyla pro komunisty „politicky vhodná“, a tak ji nakonec nechali v roce 1967 strhnout.

Chotilsko chtělo rozhlednu novou

Od roku 2015 stojí nad Chotilskem rozhledna nová a je opět oblíbeným turistickým cílem. Postavená byla podle projektu Ing. Jiřího Ondřicha. Původní rozhledna byla opláštěná a byla stavěna tesařským způsobem. Dnešní rozhledna je ze smrkového dřeva. Hlavní nosné pilíře jsou z dvojitých kulatin a příčné z kulatin jednoduchých. Pro lepší údržbu byly využity spojující kovové zámečnické prvky, aby bylo možné dřevěnou stavbu v případě potřeby jednoduše opravit.

Výhledy z Drtinovy rozhledny

Novou rozhlednu bylo také nutné postavit vyšší. Podle historických fotografií víme, že počátkem 20. století byla na vrchu Besedná pole. Dnes je porostlý lesem, a tak bylo potřeba navýšit novou vyhlídkovou plošinu o sedm metrů. Po 109 schodech tak dnes vystoupáte do výšky 21 metrů.

Výstup na rozhlednu je pohodlný. Schody nejsou příkré, zábradlí je poměrně vysoké a působí bezpečným dojmem. Ačkoliv se jedná o nově postavenou rozhlednu, připomíná díky své dřevěné konstrukci atmosféru 20. let minulého století.

Výhled z jejího vrcholu je úchvatný a to na všechny strany. Dohlédnout je možné na Slapskou přehradu, při dobré viditelnosti je vidět Říp, Šumava i vrcholky Krkonoš. V blízkém okolí je vysílač Cukrák, Skalka u Mníšku pod Brdy a překrásná zvlněná krajina Benešovska, Neveklovska a Sedlčanska s vrcholky Brd. Pod rozhlednou jsou dodnes patrné základy původní rozhledny postavené v roce 1926.

Výhledy z Drtinovy rozhledny

Rozhledna je otevřená nepřetržitě a zdarma. Na turisty je myšleno ještě před vstupem na rozhlednu. Najdete pod ní altánek s lavicemi, stolem a stříškou. Cestu na Drtinovu rozhledu si můžete naplánovat i z větší dálky. Nachází se na Naučné stezce profesora Františka Drtiny. Ta je napojená na další Naučnou stezku Vymyšlenská pěšina a na Naučnou stezku Zlaté psí hory. Ta vás zavede do oblastí, kde kdysi získávali zlato už staří Keltové.

Spustit audio