Vranovské přehradě se někdy přezdívá Moravský Jadran

9. únor 2015

Každý všední den zavítá Český rozhlas Brno do některé vesnice či do některého města na Moravě. Pro dnešek jsme vybrali Lančov na Znojemsku, který najdete hned u Vranovské přehrady.

Vranovská přehrada, přesněji tedy vodní nádrž Vranov, se klikatí na délce téměř 30 kilometrů bývalým kaňonem Dyje od Podhradí nad Dyjí až k Vranovu. Rozhodnutí o stavbě této údolní přehrady učinila vláda Československé republiky v roce 1929. Ještě před zahájením vlastní stavby Vranovské přehrady, navštívil místo prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Místní mlynář Jaromír Grund vzpomínal, že při této vzácné návštěvě nebylo se pro lidi ve Vranově kam hnout. Stavba přehrady byla zahájena v roce 1930 a hráz samotná dokončena v roce 1932. Do provozu byla přehrada uvedena o dva roky později, tedy v roce 1934. Svou rozlohou je Vranovská přehrada desátá největší v České republice. Teplé jihomoravské podnebí ale dodává přehradě velkou výhodu, kterou oceňují hlavně četní rekreanti. Ne náhodou se proto přehradě přezdívá Moravský Jadran.

autor: hon
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.