Vinu za úhyn kočky v důsledku chronického selhání ledvin nese i chovatel

27. duben 2019

Chronické selhání ledvin je častým onemocněním koček, každá třetí na selhání ledvin umírá. Prodloužit život své kočce můžete tím, že ji budete brát na preventivní prohlídky k veterináři.

„Většinou klienti u koček preventivní prohlídky spojené s vyšetřením moče podceňují a přicházejí, až když je poškození ledvin zvířete značné,“ říká plzeňský veterinář František Zahrádka. V takových případech už kočka bojuje o život kvůli zanesení organismu toxickými odpadními látkami a prognóza je nejistá.

Včas zachycené onemocnění ledvin v době, kdy je kočka ještě bez příznaků, přitom značně zvyšuje její šanci na přežití. „Dnes existuje jeden marker (SDMA), díky kterému specifikujeme stupeň poškození ledvin dostatečně dopředu. Pokud tedy chovatel nechává v rámci prevence vyšetřit krev a moč zvířete a problém objevíme brzy, je přežitelnost velmi vysoká, kolem 80 procent,“ ujišťuje veterinář.

A jak časté by preventivní prohlídky měly být? U zdravé kočky stačí jednou ročně. Jedná se o základní klinické vyšetření, změření krevního tlaku, laboratorní vyšetření krve a moče. „Čas od času je také vhodné zvířeti nasadit komerčně prodávanou dietu, aby došlo k očistě, sanaci ledvin,“ radí MVDr. František Zahrádka. U kastrovaných koček, které jsou k potížím s ledvinami náchylnější, je na místě krmivo odlehčené z hlediska energie s přiměřeným množstvím bílkovin a to trvale.

Mezi projevy problémů s ledvinami u kočky patří zvýšený příjem a zvýšený výdej tekutin, vyskytnout se může i nechutenství a zvracení. „Obvykle ale chovatelé popisují, že zvíře hubne, přestože přijímá potravu,“ doplňuje jeden z hlavních příznaků MVDr. Zahrádka. Chronické selhání ledvin se léčí speciální dietou, úpravou krmné dávky a medikací. V každém případě ale platí, že díky zjištění choroby v časném stádiu při preventivní prohlídce s vámi vaše kočka bude žít i o několik let déle.

Spustit audio