Vínu se letos daří

15. říjen 2007

Letošní ročník vína má šanci být jedním z nejkvalitnějších v posledních letech. I když jej může hodně ovlivnit zpracování vína ve sklepích, surovina, s níž letos vinaři pracují, je velmi dobrá.

Hroznů se na rozdíl od loňska urodilo hodně. Průměrný výnos by mohl být asi 6 tun na hektar. Kvalita hroznů je podle tajemníka Svazu vinařů České republiky Martina Půčka velmi vysoká: "V každém případě můžeme říct, že tento ročník bude z kategorie velmi dobrých ročníků. Zejména ovocitá bílá vína, která jsou teď v sudech, mají velmi příjemné tóny." Vinaři sice měli obavy kvůli letošním dešťům, hroznům ale vláha neublížila. Fotosyntézu totiž zaručilo silné letní slunce, které zvládlo i zářijové deště. Navíc posledních 14 dnů je velmi slušné slunečné počasí.

Průměrná cukernatost je podle Půčka na úrovni hranice jakostních a přívlastkových vín. Záleží ale na přístupu jednotlivých vinohradníků. Jestli upřednostní kvantitu nebo kvalitu. Výkupní ceny hroznů jsou o něco nižší než loni. Díky velké úrodě navíc už některé firmy výkup pozastavily. Tržba vinohradníků ale opět závisí na tom jaké odrůdy a jak kvalitní víno vypěstovali, dodává Martin Půček: " V mnoha případech je ta cena u odrůd, o které je zájem, vyšší než loni, ale v mnoha případech je u odrůd, o které není takový zájem, nižší. Každopádně oblíbené odrůdy jako je Sauvignon, Chardonay, Rulandské šedé nebo Tramín má ceny postavené velmi vysoko. Prodejci při tom ceny stanovují podle cukru. Platí co stupeň cukernatosti to jedna koruna."

autor: gaj
Spustit audio