Vinaři začali se sběrem raných odrůd. První letošní burčák ochutnáte o víkendu

Vinaři na jihu Moravy začali se sběrem raných odrůd hroznů. Vyrobí z nich první letošní burčák. Prodávat by ho mohli o víkendu. Kvůli chladnému a deštivému počasí na jaře je to zhruba o týden až deset dnů později než obvykle.

Z vinice míří hrozny přímo do lisu. „Sbírá se od rána, aby hrozen nebyl úplně teplý. Čím chladnější hrozne, tím lépe,“ popisuje David Šťastný z CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice.

„Všechno se to vylisuje a pomalinku začne kvasit. Věříme, že v pátek bychom mohli mít ten správný burčák, který má 2,5 % alkoholu, krásně sladký.“

První částečně zkvašený hroznový mošt vyrobený z tuzemských hroznů zájemci ochutnají pravděpodobně o tomto víkendu.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio