Vinaři začali se sběrem raných odrůd. První letošní burčák ochutnáte o víkendu
13. srpen 2021
Vinaři na jihu Moravy začali se sběrem raných odrůd hroznů. Vyrobí z nich první letošní burčák. Prodávat by ho mohli o víkendu. Kvůli chladnému a deštivému počasí na jaře je to zhruba o týden až deset dnů později než obvykle.
Z vinice míří hrozny přímo do lisu. „Sbírá se od rána, aby hrozen nebyl úplně teplý. Čím chladnější hrozne, tím lépe,“ popisuje David Šťastný z CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice.
„Všechno se to vylisuje a pomalinku začne kvasit. Věříme, že v pátek bychom mohli mít ten správný burčák, který má 2,5 % alkoholu, krásně sladký.“
První částečně zkvašený hroznový mošt vyrobený z tuzemských hroznů zájemci ochutnají pravděpodobně o tomto víkendu.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Varování před ruským imperialismem a moskevským režimem. Lipavský zkusil zapůsobit na Maďary
-
O mistrovi hokejové extraligy rozhodne sedmý zápas, Třinec mečbol Pardubic odvrátil výhrou 4:1
-
Žádný trénink, práce na zahradě a úsměv. 82letý španělský penzista uběhl za šest dnů 410 kilometrů
-
‚Ražený dějepis našeho národa‘. Část numismatické Brunovy sbírky se vydražila za 155 milionů korun