Vinaři na jihu Moravy finišují s výrobou verjus

Vinaři na jihu Moravy v těchto dnech finišují s výrobou verjus. Kyselá šťáva z nevyzrálých hroznů v kuchyni nahrazuje ocet a citrusy, třeba do salátů.

Vinohradníci navíc předčasnou sklizní redukují nadprůměrnou úrodu. Na keři zůstane méně hroznů, měly by být ale kvalitnější.

„Tím, že hrozny částečně redukujeme, tak pomůžeme tím, že ty složky, které pochází z listů z fotosyntézy, tak se zakoncentrují v bobuli. Extraktivní látky, cukernatost i kyseliny jsou potom daleko vyšší,“ vysvětluje vinař Kamil Prokeš z Velkých Pavlovic na Břeclavsku.

Verjus (z francouzského vert jus, zelená šťáva) je tekutina kyselé chuti, vyráběná z nezralého ovoce, převážně hroznů révy vinné.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související