Vinaři na jihu Moravy finišují s výrobou verjus
Vinaři na jihu Moravy v těchto dnech finišují s výrobou verjus. Kyselá šťáva z nevyzrálých hroznů v kuchyni nahrazuje ocet a citrusy, třeba do salátů.
Vinohradníci navíc předčasnou sklizní redukují nadprůměrnou úrodu. Na keři zůstane méně hroznů, měly by být ale kvalitnější.
„Tím, že hrozny částečně redukujeme, tak pomůžeme tím, že ty složky, které pochází z listů z fotosyntézy, tak se zakoncentrují v bobuli. Extraktivní látky, cukernatost i kyseliny jsou potom daleko vyšší,“ vysvětluje vinař Kamil Prokeš z Velkých Pavlovic na Břeclavsku.
Verjus (z francouzského vert jus, zelená šťáva) je tekutina kyselé chuti, vyráběná z nezralého ovoce, převážně hroznů révy vinné.
Související
-
Plné sklady neprodaného vína zkomplikují vinařům letošní vinobraní na jihu Moravy
Vinařům na jihu Moravy chybí místo k výrobě vína nového ročníku. Sklady mají plné, protože v době nouzového stavu se prodej vína téměř zastavil.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Rozsudek ukázal část příjmů webu AC24. Inzeroval tam i Google, nyní svou reklamu stáhl
-
Reforma péče o duševní zdraví se zmařila, říká psychiatr. Duševní obtíže má přitom 16 procent Čechů
-
Spíš pomalé zotavování než ekonomický zázrak. Řecko se zvedá, životní úroveň obyvatel ale klesla
-
Přizpůsobit se i bojovat. Klimatickou situaci zvrátíme, čím dříve zavřeme emisní kohout, říká Jan Dusík