Víme, která část vaší lednice je nejnebezpečnější

18. leden 2017

Je vaše lednička rájem zdravých potravin nebo semeniště nebezpečných toxinů? To záleží na tom, jestli umíte správně skladovat potraviny.

Skladovat věci v chladničce je pro většinu z nás tak samozřejmé, že o tom ani nepřemýšlíme. Ale i tato skvělá vymoženost naší doby má svá úskalí. Při nevhodné péči o skladované potraviny i vnitřek ledničky se totiž toto zařízení velmi snadno může stát semeništěm plísní a přinést nám zdravotní komplikace.

Podle Renaty Ciupek z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje, která byla hostem poradny Apetýtu, je největším problémem současných chytrých ledniček, že se odmrazují samy.

„Nebyl by to problém, pokud bychom v lednici udržovali průběžně čistotu a systém. Tedy průběžně kontrolovali data spotřeby a stav potravin. Většinu lidí ale samoodmrazovací lednice vede k tomu, že úklid lednice dlouhé měsíce odkládají,“ vysvětlila odbornice svůj názor.

I když se teplota v lednici má ideálně pohybovat mezi dvěma a osmi stupni, i při těchto nízkých teplotách se některé bakterie a mikroorganismy mohou množit. Největší nebezpečí podle Ciupek číhá v odvodňovací drážce v zadní části lednice. I velmi pořádní majitelé chladniček tomuto místu často nevěnují pozornost, přitom právě tam nejčastěji dochází k růstu plísní, které se pak mohou šířit do prostoru lednice.

Dalším zdrojem bakterií a plísní jsou pak loužičky, které vznikly například vylitím mléka nebo třeba tekutiny, která odkapává z čerstvého masa.

Zejména na skladování masa je podle Renaty Ciupek dobré dát si pozor. „Čerstvé maso je dobré dát do místy nebo nádoby tak velké, aby nepřesahovalo přes okraj. Právě tak předejdeme riziku, že se bude uvolňovat tekutina a kapat ven nebo dokonce na jiné potraviny,“ varovala hygienička.

Kuřecí prsa před úpravou

Maso ale radí v chladničce nepřikrývat, aby mohlo „dýchat“. V zakrytém masu může docházet ke změnám chuti nebo vůně. A samozřejmostí je zpracování do dvou dnů, v opačném případě je třeba maso zmrazit.

Jak se s plísní a úklidem lednice vypořádat

K běžnému úklidu lednice nepotřebujete v podstatě žádné chemikálie – postačí vám ocet a papírové utěrky, které poslouží i k čištění již zmíněné odvodňovací drážky. Stejnými prostředky je dobré ošetřit průběžné místa, kam nějaká tekutina ukápla. Použít lze také čistou houbičku, tedy ne tu, kterou používáme na umývání nádobí.

„Je lepší lednici uklízet průběžně, než jednou za čas vystěhovat všechny potraviny a udělat generální úklid. Potravinám pobyt v pokojové teplotě nijak nesvědčí,“ doporučuje Renata Ciupek.

lednice, lednička, chladnička

Jiná situace ale nastává, pokud už se někde objevila plíseň. Pak je třeba koupit speciální přípravek proti plísním, ale musí být použitelný na místech, kde dochází ke kontaktu s potravinami.

Potraviny zasažené plísní v žádném případě nesmíme konzumovat – zapomeňte tedy na ořezávání nebo oškrabávání zasažených částí. „Mykotoxiny reagují s naší příznivou mikroflórou, kterou máme v trávicím traktu a můžeme si zadělat na problém, který se může projevit třeba ve formě alergie,“ varovala hygienička.

Pozor na vlhkost

Vznik a rozvoj plísní podporuje i vlhké prostředí, proto je třeba dávat pozor například na kapičky vody, které se někdy vytváří na stěně lednice – ty je potřeba průběžně stírat.

Stejně tak do chladničky nepatří horké nebo teplé potraviny, které zvyšují vnitřní teplotu. Před uložením je musíme nechat úplně vychladnout.

A pozor na sýry – kvůli plísním je lepší je skladovat v uzavřené dóze.

autoři: Zuzana Plíšková , ska
Spustit audio