Víkendové tipy: zajděte si na PonavaFest, do otevřených sklepů nebo na Májovou veselici

24. květen 2019

Tentokrát jsme pro vás vybrali pozvánky do otevřených sklepů, na folklorní festival nebo také na akci s názvem Jaro na mikulčických Valech.

Jaro na mikulčických Valech

  • 24. - 26. května, Slovanské hradiště v Mikulčicích

To je kulturní program od pátku do neděle. Čeká vás Muzejní noc, Cyrilometodějská pravoslavná pouť se svatou liturgií, Kulturní den Bulharů, Vítání ptačího zpěvu, Velkomoravské dopoledne se skupinou Styrke a při tom všem pravidelné prohlídky s průvodcem. To vše ve Slovanském hradišti v Mikulčicích.

PonavaFest

  • 24. – 26. května, Brno

Vezměte rodinu, kamarády, sousedy a zvířata a přijďte na 4. ročník multižánrového open air festivalu PonavaFest, který se odehraje v brněnských Lužánkách.

6. ročník otevřených sklepů Vrbovec

  • 25. května,  10 – 20 hodin, Vrbovec

Cech vinařů Vrbovec pořádá tuto sobotu 6. ročník otevřených sklepů. Den bude tradičně ve znamení kvalitních vrboveckých vín, dobrého jídla a veselé muziky. Vrbovečtí vinaři společně otvírají dveře svých sklepů, aby návštěvníkům představili vynikající vína nejen z přilehlých 330 hektarů vinic kolem Vrbovce. Přijďte ochutnat to nejlepší, co vám mohou nabídnout!

Senioři jak víno – folklór v areálu Plže v Petrově u Strážnice

  • 25. května, Petrov

Ve vinařském areálu Plže v Petrově u Strážnice se již tradičně představí několik folklórních skupin, souborů a sólistů spolu s hudebním doprovodem. Vinařský areál Plže nabízí příjemné prostředí pro setkání a zábavu po skončení hlavního pořadu, a to pro účinkující i diváky. K tanci a poslechu bude letos večer hrát mladá CM Rozsocháč ze Strážnice, případně hudebníci zúčastněných doprovodných muzik. Více informací najdete zde.

Májová veselice

  • 24. - 25. května, zámecká zahrada ve Ždánicích

Po oba dny bude otevřeno Muzeum Jakuba Vrbase a galerie zámecké vily. Můžete těšit na výstavy, zpěv sborů, stavění máje. Na veselici se představí a vystoupí sbory a soubory z Archlebova, Dambořic, Násedlovic, Nenkovic, Ostrovánek, Uhřic, Věteřova, Žarošic, Želetic a Ždánic.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.