VIDEO: Seriál dechových hudeb potřetí! Dechová hudba Žadovjáci zaplnila kyjovský dům kultury

14. březen 2023

Třetí koncert ze Seriálu dechových hudeb se odehrál v Kyjově, kde vystoupili Žadovjáci – kapela hrající od roku 1955. Podívejte se na záznam koncertu!

Kapelou prošly desítky muzikantů, kteří jsou dnes stálými členy předních českých a moravských symfonických nebo jazzových orchestrů. Dnes vede Žadovjáky klarinetista Ladislav Svoboda a zpívá s nimi Oľga Baričičová.

Žadovjáci jsou prestižní dechovou hudbou. Kapelu založil Vladimír Pantlík, nejdříve jako taneční orchestr. V roce 1971 převzal jeho funkci Antonín Krist a kapela hrála stále častěji i hudbu lidovou. Vrcholu dosáhla roku 1978 vítězstvím Zlaté křídlovky v Českých Budějovicích. Kapelnickou taktovku převzal v roce 1985 Antonín Doupovec, tento vedl těleso do roku 1992. Ve stejném roce se žezla ujímá stávající kapelník a umělecký vedoucí Ladislav Svoboda. Zajímavostí může být, že dodnes mají Žadovjáci v souboru zakládajícího člena kapely, kterým je zpěvák Miroslav Surka.

autor: Jiří Kokmotos

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.