Vězni simulují, aby se dostali do nemocnice. Chtějí změnu prostředí

9. prosinec 2016

Jít do nemocnice je pro většinu z nás za trest. Jinak to můžou vnímat odsouzení ve výkonu trestu, pro něž hospitalizace znamená prostě změnu. V Brně-Bohunicích funguje vězeňská nemocnice už 20 let. Má pět oddělení, z toho psychiatrické a infekční slouží vězňům z celé republiky. Kromě toho má brněnská věznice další zvláštnost - ústav zabezpečovací detence pro nebezpečné lidi s psychickými poruchami.

„Proti nám se rozkládá vězeňská nemocnice, vlevo se nachází detenční ústav, napravo je psychiatrické oddělení a proti nám je oddělení interní,“ popisuje na nádvoří areálu před hlavní budovou věznice mluvčí Dana Krejčířová.

„Volný pohyb nemají, jsou na pokojích, které mají formu cel. Jsou zde i bezpečnostní opatření, aby bylo dodržováno, že odsouzení, kteří spolu nemůžou být, spolu nejsou ani na ložnicích,“ vysvětluje ředitel vězeňské nemocnice Libor Matieska a dodává:

„Na některá odborná vyšetření nemáme přístrojovou techniku, proto jezdíme do okolních nemocnic. Věci, které spadají pod rámec chirurgie, která je na Pankráci, převážíme tam.“

Zařízení má kapacitu 113 pacientů, aktuálně je v ní čtyřiapadesát vězňů. Stará se o ně 17 kmenových lékařů, zhruba stejný počet ambulantních specialistů, 50 zdravotních sester a jeden bratr.

„Příští rok tomu bude 20 let, co tu pracuji. Určitě se nebojím, máme za zády příslušníka a ještě se nestalo, že by byl nějaký problém. V civilním sektoru je to možná horší, protože pacienti jsou také agresivní a nikdo vás nejistí,“ popisuje hlavní sestra Petra Pospíchalová.

Představa, že v nemocnici se budou mít lépe, vede některé odsouzené k tomu, že simulují. „Simulují psychiatričtí pacienti. Jezdí si takzvaně odpočinout do Brna. Mají ale smůlu, protože máme velmi erudovaného primáře, který záhy odhalí, že jde o simulaci,“ vysvětluje mluvčí Dana Krejčířová.

Brněnská vazební věznice v Bohunicích

V současnosti má vězeňská nemocnice jednoho prominentního pacienta - bývalého šéfa brněnských strážníků Jaroslava Přikryla odsouzeného za zahlazování dopravních přestupků.

V minulosti si na psychiatrickém oddělení nemocnice pobyl také Američan Kevin Dahlgren, nepravomocně odsouzený za vraždu svých čtyř příbuzných.

autor: gaj
Spustit audio