Vesnice roku Jihomoravského kraje

15. srpen 2007

V Terezíně na Hodonínsku byly včera slavnostně vyhlášeny výsledky 13. ročníku soutěže Vesnice roku Jihomoravského kraje. Vítězem a držitelem hlavního ocenění - zlaté stuhy se stal právě Terezín, který také postupuje do celostátního kola. Modrou stuhu za společenský život získaly Cetkovice na Blanensku a zelenou stuhu za péči o zeleň Tvarožná Lhota na Hodonínsku.

Terezín se do soutěže Vesnice roku přihlásil poprvé už před osmi lety. Tehdy ale získal jen modrou stuhu za společenský život v obci. Návod na vítězství nabízí starostka obce Miroslava Vykydalová. "Pokud chcete soutěžit musí se do této akce zapojit minimálně 90% občanů obce. Snažili jsme se proto obyvatele Terezína postupně připravovat na Vesnici roku tím, že jsme pořádali různé akce. V loňském roce jsme si řekli, že je ten správný čas a zkusíme to."

"Jsem přesvědčená, že 99% občanů Terezína je skutečně spokojených a tu svoji spokojenost vyjadřují tím, že se účastní našich akcí, pomáhají nám nebo dokonce sami přicházejí s nápady co by se mohlo vylepšit." Dodává starostka Terezína Miroslava Vykydalová.

Hejtman Stanislav Juránek poukázal na fakt, že Vesnicí roku se během tří let staly tři vesnice, které spolu sousedí. "Já si myslím, že je to taková dobrá epidemie, že se snaží ty obce, které jsou vedle sebe, být jedna hezčí než druhá. Bohužel ta soutěž trvá krátce, ale až bude trvat nějakých 650 let, tak se dostane na každou vesnici v Jihomoravském kraji a to bude ten Jihomoravský kraj ještě krásnější."

autor: gaj
Spustit audio