Vedra postihla i Jižní Moravu

17. červenec 2007

Na osmi stanicích v Jihomoravském kraji meteorologové v pondělí naměřili rekordní denní teploty. V Dyjákovicích na Znojemsku bylo 37,1 stupně - o čtyři stupně víc, než činilo dosavadní denní maximum z roku 1994. Také počasí ve Zlínském kraji překonalo teplotní rekordy. Nejvyšší hodnotu meteorologové naměřili v Kroměříži. Extrémní horka, kdy padají dlouhodobé teplotní rekordy jako právě v těchto dnech, jsou velkou zátěží pro lidský organismus.

Ještě horší jsou podle lékařů náhlé teplotní změny. Jak se před horkem chránit, je dobře známé: pít hodně vody, zdržovat se ve stínu a vyhýbat se větší tělesné aktivitě. Přesto nemocnice každé léto zaznamenávají zvýšený počet pacientů s úžehem a úpalem a také s kolapsy z horka.

Kromě starších lidí jsou horkem nejvíce ohroženi malé děti, lidé s nemocným srdcem, diabetici a pacienti s vysokým tlakem a poruchou funkce ledvin. Podle lékaře z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Vladimíra Marka by lidé měli pít, i když necítí žízeň. "Zejména u seniorů je to problém, protože pocit žízně bývá velmi malý," doporučuje lékař Marek s tím, že by se mělo pít spíše častěji po menších dávkách a to 2 až 2 a půl litru tekutin, to je zhruba 10 sklenic denně. Potřeba je ale podle něj individuální. "Starším občanům doporučujeme, aby si vedle postele dali nějakou láhev s vodou, kvůli přehledu, kolik toho už vypili." Zároveň by se měly střídat různé druhy nápojů. Není vhodné pít jenom minerální vodu a střídat ji s obyčejnou vodou nebo například s čajem. Dalším doporučením je vyhýbat se pobytu na přímém slunci od 10 do 15 hodin.

V různých městech se zavádějí nejrůznější opatření, aby se negativní následky horka zmírnili. Brno ale zatím ke kropení, které se tam v období sucha v minulosti osvědčilo, nechystá. Podle mluvčího radnice Brna - střed Romana Buriána, se ulice kropily z důvodů dlouhotrvajících veder. Letos jsou sice teploty velmi vysoké, ale zatím netrvají dlouho.

autor: gaj
Spustit audio