Ve vyhořelém lese u Bzence budou vysázeny borovice i listnáče

2. srpen 2012

Obnova 160 hektarů lesa v oblasti Bzenecké doubravy, kterou poničil rozsáhlý květnový požár, začne letos na podzim. Majitel porostu státní podnik Lesy České republiky už vyhlásil tendr na vytěžení zničeného dřeva.

Následovat bude výsadba nových stromů. Jak by měla obnova lesa v suché, písčité oblasti přezdívané Moravská Sahara vypadat, řešili tento týden zástupci majitele, ochranáři a starostové okolních obcí na schůzce, kterou svolal Jihomoravský kraj.

Těžba zničeného dřeva má začít koncem léta. Pryč musí jít více než polovina porostu zasaženého požárem. „Zatím jsme jako odumřelou označili plochu sto hektarů lesa. Na této ploše se bude těžit a následně zalesňovat,“ řekl Ladislav Půlpán z Lesů České republiky.

Výsadba stromků bude stát okolo 15 milionů korun. Půjde opět převážně o borovice, které tam rostly už před požárem. „Půda v místě je totiž pro listnáče na podstatné části nevhodná a nejsou schopny tam vyrůst. Listnáče budou tvořit jen protipožární pásy,“ dodal Půlpán.

Obnova lesa je příležitost pro vědce i přírodu

Ochranáři žádají, aby pět až deset hektarů v centru oblasti zůstalo ladem a dostalo šanci k přirozené obnově. Tento postup se jinde v Evropě osvědčil. „Je to vynikající příležitost nejen pro vědce ale i pro samotnou přírodu. Chceme také zvýšit podíl listnatých dřevin,“ upřesnil Stanislava Koukala z Agentury ochrany přírody a krajiny

Podle odborníků by těžba měla probíhat postupně. Jinak se na odlesněných plochách mohou znovu vytvořit duny a hrozí písečné bouře jako v 17. století. To, že před staletími v oblasti rostly duby, bude zřejmě připomínat už jen její název - Bzenecká doubrava.

„Po té, co krajina byla odlesněna, se významně změnily půdní podmínky. Půda je extrémně propustná, je to prakticky čistý písek a teploty při povrchu půdy se v létě pohybují až kolem 60 stupňů Celsia. V takových podmínkách jsou schopny odrůst jen jednoleté semenáčky borovice,“ vysvětlil Václav Zouhar z Ústavu pro hospodářskou úpravu lesa.

Za převahu borovic se přimlouvá i vedení Bzence. Lesy České republiky nemusí brát připomínky ochranářů a starostů v potaz, ale slibují, že k nim budou přihlížet.

Les nedaleko Bzence vzplál koncem letošního května. Zásah komplikoval obtížný písčitý terén a vítr, který plameny opakovaně rozfoukával. Hašení trvalo několik dní, hasiči také museli prolít vodou půdu a kořeny, aby se oheň dál nešířil. Na místě se vystřídalo přes 200 jednotek hasičů.

autor: gaj
Spustit audio