Ve vědecko-výzkumném centru CEITEC v Brně otevřeli nové laboratoře, mají přinést pokroky také v medicíně

13. listopad 2019

Rychleji, přesněji a komplexně zkoumat různé druhy materiálů a látek umožňuje nově otevřená laboratoř v brněnském vědecko-výzkumném centru CEITEC. Magnetooptická spektroskopická laboratoř má v sobě také unikátní přístroj, který je díky svým schopnostem jediný na světě. Ten sestavil tým fyzika Petra Neugebauera.

Laboratoři dominuje především již zmíněný spektroskop. Ten je unikátní především tím, že upravuje princip fungování současných přístrojů. Ty pracují díky magnetickému poli a frekvenci. Aby vědci našli to, co chtějí, v převážné většině případů měnili pouze podobu magnetického pole. Nový spektroskop ale zároveň mění také frekvenci. Tím se několikanásobně zrychluje měření. Podle Petra Neugebauera přístroj významně posune výzkum ve fyzice, chemii či medicíně. 

Na první pohled vypadá přístroj skoro jako zelená velkoplošná tiskárna. Asi metr a půl vysoké a dva metry dlouhé zařízení propojuje několik hadiček, přístrojů a senzorů. Pod nimi je nádoba, ve které se ukrývá cívka. Ta je podchlazená na -270 stupňů Celsia. Teplota v ní se tak blíží absolutní nule. Díky tomu dokáží vědci vytvářet velmi silné magnetické pole, se kterým následně pracují.

Petr Neugebauer (vpravo) z centra CEITEC Vysokého učení technického v Brně představil prototyp spektometru

Vědci momentálně zkoumají zabarvení safíru. To způsobují nečistoty, které se v něm nacházejí. Díky novému spektroskopu jsou schopni přesně určit, kolik látek v konkrétním vzorku safíru je. Přesněji je pak dokážou třídit pro další použití ve vědě. V laboratoři zkoumají také například krev včel a množství vitamínu C. Je to ale jen pouze část toho, co jsou schopni laboranti dělat. Všechna tato měření jsou ale základem pro další uplatnění v praxi.

Vědci se díky novému přístroji mohou zaměřit například na datové nosiče – například externí disky. Nová metoda jim pomáhá do stejně velkého disku umístit i stonásobně více dat. Zjednodušeně: V krabici mám deset menších krabiček. Do nich můžu dát minci, ale také například jablko. Vždy ale jen jednu věc. Díky nové laboratoři mohou těch deset krabiček nahradit stovkami daleko menších a úspornějších krabiček. Mohu tak ve výsledku odnést daleko více věcí. 

Pokroky v medicíně

Laboratoř má přinést pokroky také v medicíně. Podle Neugebauera bude možné například stavět speciální skenovací brány. Podobné těm na letištích. Člověk jimi projde při vstupu do čekárny u lékaře. Rám během několika vteřin dokáže zmapovat celé tělo. Než člověk vejde do samotné ordinace, tak lékař už má k dispozici rozbor pacienta a může je například srovnávat s předchozími daty. Podle vědců bude potřeba ještě vyvíjet další přístroje, které by dokázaly zpracovat velké množství dat za tak krátký čas. Tento nový přístroj jde podobným, možná pro někoho až sci-fi scénářům, naproti.

autor: tip
Spustit audio