Ve válce se dá těžko někomu věřit, říká režisérka dokumentu V Mosulu Jana Andert

12. březen 2019

Fotila módu, ale to ji neuspokojovalo, a tak Jana Andert zběhla k válečné fotografii. Strávila několik měsíců s kamerou mezi iráckými vojáky, kteří dobývali město Mosul. Výsledkem je ojedinělý válečný dokument.

Janu Andert zaujal příběh uprchlíků, a tak odjela na vlastní pěst do Iráku. Žila a točila s Golden Division, elitní jednotkou irácké armády, která vznikla v roce 2004. „Byli vycvičeni, aby operovali v Bagdádu a hledali teroristy,“ vysvětluje Andert.

Bitva o Mosul byla vojenská operace iráckých vládních jednotek, spojeneckých milicí, iráckého Kurdistánu a mezinárodních sil proti islamistické teroristické organizaci Islámský stát v severoiráckém Mosulu a jeho okolí. Trvala od října 2016 do července 2017.

Jana Andert

Začátky byly pochopitelně těžké. „Byla jsem součástí jednotky. Jelikož nemají v Iráku ženy v armádě, bylo to pro obě zúčastněné strany nezvyklé. Nebylo to tak, že bych si tam přijela a začala natáčet. Vyptala jsem si povolení u generála jednotky. Nejdříve vám povolí natáčet jen během dne, nemůžete zůstat s jednotkou i přes noc. Byl to dlouhodobý proces, během něhož jsem si musela vybudovat důvěru vojáků.“

Helma a neprůstřelná vesta byly pro Janu Andert povinnou výbavou. „Vesta měla 12 kilogramů, takže když přebíháte přes ulice, tak máte pocit, že vás to hrozně brzdí. V Mosulu se to ale jinak nedalo, tam to bylo opravdu nebezpečné,“ dodává režisérka.

Co autorku dokumentu přivedlo do Iráku? Na co se během natáčení nejvíce soustředila a měla už dopředu jasný plán, co by se ve filmu mělo objevit? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související