Včelaran šedesátiletý

16. červen 2020

Jan Káčer představuje Cimbálovou muziku Včelaran z Topolné s připomínkou 60 let trvání souboru.

Cimbálová muzika je od roku 1960 součástí Národopisného souboru Včelaran z Topolné. Působí jak při pódiových vystoupeních s taneční skupinou, tak i samostatně při nejrůznějších příležitostech.

Ve vedení se postupně vystřídali Mojmír Vlkojan, František Brázdil, František Černý, Zuzana Lapčíková, od roku 2002 stojí v čele primáš Jaroslav Hubáček. Včelaran zpracovává folklorní materiál z oblasti uherskohradišťského Dolňácka (Bílovice) a luhačovického Zálesí.

V obci Topolná pravidelně pořádá v polovině června folklorní setkání souborů a muzik v památkové usedlosti s přírodním amfiteátrem. Muzika se prezentovala na mnoha tuzemských a zahraničních folklorních festivalech, v rozhlase a televizi i na řadě zvukových nahrávek – LP a CD Balada o Veruně (1991), CD Cimbálová muzika Včelaran (2003).

autor: Jan Káčer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.