Vartnov v Pochni u Krnova patří mezi zapomenuté hrady. Jeho ruiny tam leží přes 500 let

14. březen 2014

Osada Pocheň je místní částí obce Brumovice. Jihozápadním směrem se ve výšce 422 metrů nad mořem tyčí vrchol Šibenky a na druhé straně na Zámeckém vrchu u severního okraje osady stojí, anebo spíše leží zřícenina hradu Vartnov.

Osadou prochází zelená turistická trasa a právě po zelené se dá dojít k hradu Vartnov z Milotic nad Opavou přes obec Lichnov. Zelená značka pak dále pokračuje přes obce Úvalno a kolem Kulichovy rozhledny až do Krnova.

Hrad Vartnov byl postaven kolem roku 1238, první písemná zmínka je z roku 1377. Jeho majiteli byli páni z Vartnova. Hrad zanikl v období česko-uherských válek v roce 1474, kdy ho vyplenilo a pobořilo Uherské vojsko.

Jak hrad Vartnov vypadal - plánek

V 16. století byl na území dnešní osady Pocheň na říčce Čižině pouze mlýn Bochnýn. Majitelé mlýna byli nejprve mlynáři, kteří tu pracovali, později se mlýn stal majetkem minoritského kláštera v Krnově.

V období třicetileté války toto místo zcela zpustlo. V roce 1668 bylo odkoupeno krnovskou komorou, která je postoupila několika zahradníkům. Podle záznamů v kronice tam byla v roce 1729 malá osada Pochenmühle, která patřila k obci Úblo.

autor: Artur Kubica
Spustit audio