Vánoční trhy v Brně budou letos zřejmě bez kulturního programu, alkoholu a jídla. Stánků ubyde

12. listopad 2020

O zhruba 150 stánků méně bude na letošních vánočních trzích v Brně. Pořadatelé teď finišují s jejich přípravou. Kvůli vládním nařízením stánky zatím postavit a otevřít nemůžou. Pokud to později vláda umožní, budou prodejci nabízet jen řemeslné výrobky. Chybět budou nápoje a jiné občerstvení. Organizátoři proto chtějí zapojit okolní restaurace.

Na Dominikánském náměstí v Brně už jsou rozvěšena světýlka z pouličních lamp. Před rokem jste si tu na konci listopadu mohli koupit punč či jinou dobrotu. Letos to ale bude trochu jinak.

„Prioritně se budou stavět stánky pro možnost prodeje řemesel a dárků, aby si lidé mohli udělat hezkou adventní procházku, nakoupit dárky na čerstvém vzduchu, nemačkat se někde v obchodních centrech. O vánoční Brno lidé nepřijdou,“ vysvětluje Adéla Nováková z Turistického informačního centra.

Zapojení zahrádek

V centru organizátoři postaví maximálně padesát stánků. Loni to byly zhruba dvě stovky. Pokud to dovolí epidemiologická opatření, mohly by se do prodeje nápojů a jídla zapojit restaurace na náměstích.

„Podoba zahrádek by byla zřejmě taková, že by si ven umístili stolečky a nějaké ohřívače. My bychom provozní dobu těchto restauračních zahrádek stanovili zhruba do 22 hodin,“ nastiňuje tajemník radnice Brna-střed Petr Štika.

Podle radnice by své zahrádky nabídla asi polovina restaurací na jednotlivých náměstích.

Trhy ve Znojmě

Vánoční program upravují i v jiných městech. Stejně jako v Brně, také ve Znojmě letos budou chybět živá vystoupení a kulturní program. Na videopřenosech koncertů z tamního divadla se Znojemská Beseda domluvila s Českým rozhlasem.

„Budou vysílány na profilu Koncerty Českého rozhlasu. Kromě těchto koncertů připravujeme další online program, vánoční tvoření pro děti, tipy, kam můžou rodiny s dětmi vyrazit do lesa nebo na procházky,“ říká mluvčí besedy Karel Semotam.

Lidé téměř s jistotou ale můžou počítat alespoň s vánočními stromy. Ty se ve městech začnou postupně objevovat od příštího týdne.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související