Vánoční dělnice. Cukrářka napeče 300 kilogramů sladkostí lidem pod stromeček

18. prosinec 2017

Cukrářka Lenka Sucháčková nyní tráví v práci dvanáct až patnáct hodin. Peče totiž vánoční cukroví. A lidé si ho objednávají stále více. A to přesto, že letos cukroví podražilo.

Kolik druhů vánočního cukroví máte u vás doma? V některých regionech považují za správné nejméně sedm, jinde dokonce dvanáct. A někde si u profesionálů nechají napéct jenom některé druhy, jinde naopak vše.

Dnes už ale postupně mizí neoficiální závody hospodyněk v tom, která napeče více druhů.

Alespoň podle toho, jak roste obliba objednávání vánočních sladkostí od cukrářek. Lenka Sucháčková v Brumově-Bylnici peče skoro 300 kilogramů vánočního cukroví na zakázku.

Na Vánoce cukrářka dělá společně se svými pomocnicemi třicet pět druhů. „Sedmdesát kilo je čajové pečivo, zbytek jsou zákusky,“ vysvětluje Lenka Sucháčková. Podle ní někteří lidé objednávají jenom některé druhy, jiní naopak všechno.

Pro cukrářky z Brumova předvánoční doba znamená dvanáct až patnáct hodin v práci. A objednávky přijímají s několika týdenním předstihem

Cukroví na svátky si podle průzkumu jednoho z řetězců peče 75 procent českých domácností, pouze tři procenta Čechů cukroví vůbec nejí. Například vánočku však až 30 procent lidí kupuje v obchodě a 19 procent ji dostává od příbuzných.

Vánoční cukroví kvůli vyšší ceně másla podražilo. Cena se zvýšila o deset až třicet procent.

Cukroví z Brumova - Bylnice
Spustit audio

Související