Valtické vinné trhy už znají své šampióny

16. duben 2011

44. ročníku VVT patří ve vinařském kalendáři čas 6. a 7. května 2011. Přesně tři týdny před otevřením trhů ale už vybrali nejlepší tuzemští degustátoři šampióny v kategorii bílých, červených a zahraničních vín.

„Šampiónem mezi bílými víny se stal ryzlink vlašský pozdní sběr ročník 2010 z vinařství Volařík z Mikulova,“ oznámil bezprostředně po degustaci předseda hodnotící komise Jakub Šebesta. Z červených vín se odborníkům nejvíce líbilo rulandské modré výběr z hroznů 2001 od Ladislava Musila z Dolních Kounic. Hlavní cena pro zahraniční víno letos odjede do rakouského Poysdorfu. „Šampiónem se stává chardonnay ročník 2009 z vinařství Rainera Schuckerta,“ odtajnil verdikt degustátorů Šebesta.

Vybrat nejlepší mezi 830 přihlášenými víny ale bylo letos velmi obtížné. Všichni se shodli na tom, že se v květnu představí ve Valticích opravdu špičková vína. „Jsou luxusní,“ hodnotí je jeden z organizátorů trhů David Šťastný, „jsou tady zastoupeny různé typy technologií a všechny na vysoké úrovni.“

„Na letošní Valtické vinné trhy poslalo svá vína 140 vinařských firem a obchodních společností,“ uvedl za organizátory Jan Otáhal, „Španělskou konírnu zaplnilo nakonec 830 vzorků.“ Převažují mezi nimi mladá vína, tedy ročníku 2010. Nejvíce je těch bílých, z odrůd je nejčastěji zastoupen ryzlink rýnský.

Valtické vinné trhy se kvůli své velikosti a dlouholetí tradici přezdívají Wimbledonem mezi vinařskými výstavami. Také letos doplní květnovou ochutnávku na valtickém zámku doprovodný program. „Bude charitativní dražba šampiónů a znovu i pokus o rekord v řetězovém přiťukávání,“ slíbil David Šťastný.

autor: hon
Spustit audio