V žádné z budov Národního divadla Brno nehrozí zřícení stropu či jiná havárie

20. prosinec 2013

Brněnské Národní divadlo neplánuje žádné mimořádné kontroly v souvislosti se včerejším zřícením stropu v londýnském divadle Apollo. Stav všech budov odpovídá příslušným předpisům, Janáčkovo divadlo i Reduta navíc byly nedávno rekonstruovány. I Mahenovo divadlo, o 20 let starší než divadlo Apollo, prošlo rozsáhlou rekonstrukcí v 70. letech.

„Není legislativně upraven interval technických kontrol, například statiky, my zjišťujeme stav budovy na základě periodických kontrol pravidelných vlastními zaměstnanci,“ říká provozně-výrobní náměstek Národního divadla Brno Jan Petr a pokračuje:

„A také se tak děje v rámci příprav celkové rekonstrukce objektu Mahelova divadla v rámci pravidelné památkové obnovy divadla. Obnova hledištní výzdoby a stropu hlediště Mahenova bude předmětem památkových prací na tomto období v příštích divadelních prázdninách.“

Žádné riziko nehrozí nejen v případě stropů, ale také velkých a těžkých lustrů, ujišťuje Jan Petr:

Závěsy lustrů jsou dostatečně pevné, my zjišťujeme při pravidelném čištění těchto lustrů každé divadelní prázdniny stav zavěšení a mechanismus zavěšení, který je ještě jištěn několika způsoby, takže zřícení lustrů v divadle také nehrozí.“

Historická budova Mahenova divadla je o 20 let starší než londýnské Apollo, Reduta pak vznikla dokonce už v polovině sedmnáctého století.

autoři: hol , kap
Spustit audio