V Uherském Hradišti se učili smažit koblihy a boží milosti

4. únor 2012

Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti se v sobotu dopoledne smažilo. Božena Stašková a Zdeňka Schneiderová z Kunovic ukazovaly příchozím, jak se správně vyrábějí fašankové koblihy a boží milosti

Na akci nazvané „Koblihy a boží milosti vás o masopustu uhostí“ byla zájemcům k dispozici i brožurka plná receptů na obě tradiční lidová jídla. Atraktivní program přilákal stovky návštěvníků, kteří mohli navíc také rovnou ochutnat.

Koblihy byly menší, aby se na všechny dostalo

„Jsou výborné, i když na mě je to trochu sladké,“ svěřil jeden z návštěvníků, který přišel hlavně ochutnávat. To hospodyňky se naopak vypravily do muzea zejména pro nové zkušenosti. „Recept na boží milosti mám stejný, ale jiné dávky,“ prozradila jedna z příchozích žen.

Aby se během předváděcí akce dostalo na co nejvíc návštěvníků, rozhodly se kuchařky smažit poněkud drobnější koblihy. „Vzaly jsme si menší kolečko, abychom jich měly co nejvíc,“ prozradila Božena Stašková.

A odkud vzaly boží milosti svůj název? „Je to asi spojeno s obdobím bujarého veselí, kdy je během fašanku všechno dovoleno,“ míní etnografka Slováckého muzea Romana Habartová, „a boží milosti asi mají podtext jakéhosi odpustku za ty nepřístojnosti.“

autor: pes
Spustit audio