V sobotu budou Mikulčice vonět burčákem i uzeným špekem

27. srpen 2011

„Víno & Burčák z otevřených sklepů a „Špekošt“ jsou názvy dvou akcí, které budou po celou sobotu souběžně hostit Mikulčice.

Špekošt neboli speciální koštování slováckého uzeného špeku, bůčku a bokoviny pořádá občanské sdružení Gurmáni Mikulčice vůbec poprvé. „Cílem akce je pro propagovat tradiční lidové speciality, které zůstávají čím dál více stranou pozornosti,“ řekl za organizátory Vít Pavka.

Zatímco Špěkošt je úplnou novinkou, otevřené mikulčické sklepy jsou už zavedenou akcí. O své místo na slunci ale musí také bojovat. Obdobné akce totiž pořádají v průběhu roku snad všechny vinařské obce na Slovácku.

„Sázíme na to, že už můžeme nabídnout také burčák, který se smí nabízet teprve od poloviny srpna,“ prozradil jednu z konkurenčních výhod mikulecké akce vinař Petr Marada.

Špekošt začne v 10 hodin v areálu vinných sklepů u Myslivecké chaty. Ve stejný čas se otevřenou vinné sklepy také v místních sklepních uličkách. O zábavu je přitom postaráno až do večera, ještě ve 20 hodin začne koncert cimbálové muziky Slovácko s primášem Přemkem Líčeníkem.

autor: hon
Spustit audio