V Šilheřovicích vzniklo v 60. letech nejstarší golfové hřiště v Moravskoslezském kraji

19. duben 2016

Nejstarší golfové hřiště v Moravskoslezském kraji mají v Šilheřovicích severně od Ostravy. Nadšenci ho vybudovali na sklonku 60. let minulého století. Doslova jej vysekali ze zpustošeného zámeckého parku. Golf tehdy mohl hrát každý, kdo měl čas a chuť pracovat na úpravě hřiště.

Myšlenka vybudovat golfové hřiště v tomto kraji se zrodila v hlavě ing. Jana Cieslara, který si golf zamiloval a hrál za Slavii Praha. Více než deset let čekal na příležitost a zároveň hledal vhodné místo. Volba nakonec padla na zanedbaný zámecký park v Šilheřovicích. Je až s podivem, že v době, která tomuto „imperialistickému“ sportu příliš nepřála, se našly instituce, které jeho budování podpořily. Hřiště by však nevzniklo, nebýt nadšení celých rodin z Ostravy a okolí.

Park šilheřovického zámku byl sice rozsáhlý, plný vzácných stromů, ale značně zanedbaný. Pionýři moravskoslezského golfu proto museli vzít do ruky sekery, pily, kosy a hrábě. Prosekali si cestu ke zchátralé oranžerii hraběnky Rotschildové, kterou si opravili a udělali si zde klubovnu. Ta funguje v podstatě v nezměněné podobně dodnes.

Podobně si museli počínat i na samotné ploše parku. Nálety vykáceli, urovnali terén, vlastnoručně zaseli trávník, budovali jamky, a když přišel čas, muži jezdili se sekačkou, ženy hrabaly posečený trávník. Teprve potom se mohlo začít hrát. Nadšení ale bylo velké.

Na greenu to nejstarším členům stále sluší

Budovat se začalo v roce 1968 a na jaře 1970 se už mohl uspořádat zahajovací turnaj na novém osmnáctijamkovém hřišti. Hrát mohl každý, kdo byl ochoten se o sportoviště starat. Normou bylo odpracování deseti hodin ročně. Byli i tací, kteří zde strávili desetkrát tolik. Pamětníci vzpomínají, že z Ostravy jezdil pravidelně celý autobus lidí, kteří se chtěli golf naučit hrát a také pro to něco obětovat.

Zámek, kašna i páchník

Golfové hřiště v Šilheřovicích patří k nejkrásnějším v Moravskoslezském kraji. Je to dáno i tím, že je zde historie na dosah ruky. Hřišti dominuje zámek vybudovaný v letech 1787 až 1815, samotný park vznikl v roce 1820. Hned při vstupu na hřiště hráči prochází kolem rozlehlé Neptunovy kašny. Dobové fotografie dokumentují, že se v ní ještě koupala hraběcí rodina Rotshchildů, které zámek patřil do roku 1938.

Klubovna golfistů vznikla na místě zchátralé oranžerie hraběnky Rotschildové

Nejstarší golfisté vzpomínají na dobu, kdy se zde za letních veder smočili také. Současní hráči si musí dobře natrénovat vstup i výstup do vyschlé kašny, protože v ní často skončí míček.

V areálu hřiště můžete obdivovat i bývalý lovecký zámeček či unikátní psinec. Areál parku je také domovem silně ohroženého brouka páchníka hnědého, který ale šilheřovickým golfistům do zelí neleze. Raději než jamky má totiž dutiny starých stromů.

Spustit audio