V rodinném bednářství ve Vlachovicích to nádherně voní dřevem. Zájemci do něj mohou nahlédnout

11. leden 2024

Ve Vlachovicích na Valašsklokloboucku ve Zlínském kraji byste našli největší bednářství v České republice. Pracuje v něm už čtvrtá generace rodiny Fryzelků. V dílnách, kde to voní dřevem, vyrábějí chladící kádě, vany, sudy na víno, květináče a řadu dalších dřevěných výrobků.

„Fryzelkové a bednářské řemeslo k sobě neodmyslitelně patří už téměř celé století. První, kdo se v rodině vyučil tomuto řemeslu, byl můj pradědeček Josef Kovařík, který své znalosti získal od místního mistra. Postupně se bednářem vyučil můj otec, strýc a později i já,“ vypráví současný majitel firmy Josef Fryzelka. Bednářství se věnují i pokračovatelé rodu, jeho dva synové, Filip a Josef.

„Při výrobě dodržujeme osvědčené tradiční postupy obohacené o moderní technologie. Neustále se zdokonalujeme, aby naše výrobky dosahovaly těch nejvyšších kvalit. Spokojenost zákazníka je pro nás vším,“ usmívá se bednářský mistr.

Zkušení pracovníci vyrábějí v dílnách sudy, vany, květináče, chladicí kádě a řadu jiných bednářských výrobků. Zpracovávají především dubové, akátové a modřínové dřevo, které si Josef Fryzelka sám vybírá. Dřevo se těží pouze od prosince do února, kdy ve stromech neproudí míza. Než se dostane do rukou bednářů, musí dva roky schnout.

Od doby covidu tvoří velkou část produkce vlachovického bednářství chladicí kádě. Samotná výroba trvá jen tři dny. Časově náročnější proces je opalování vnitřku kádě. Po této úpravě jí neublíží ani různé koupací soli nebo bahno.

V dílnách vyrábějí zkušení bednáři sudy, vany, květináče i chladicí kádě

Dřevěné obruče byly výzva

Bednářství Fryzelka ale nejsou jenom dílny, ve kterých vznikají výrobky, ale také muzeum. V něm se návštěvníci mohou seznámit třeba s nástroji, se kterými pracoval už zakladatel firmy, pradědeček pana Fryzelky, Josef Kovařík.

Velkou výzvou byla pro tým Josefa Fryzelky zakázka z Muzea Jana Žižky z Trocnova. „Vyráběli jsme kádě, sudy a různé puténky, ale nesměli jsme přitom použít kovové obruče. Musely být dřevěné. Udělat správný zářez na obruči tak, aby výrobek držel pohromadě, to byla skutečná výzva,“ vrátil se ve vzpomínkách mistr bednář.

Dřevěná obruč

Do muzea bednářství ve Vlachovicích můžete zavítat po předchozí telefonické domluvě. Od dubna do září mohou návštěvníci také nahlédnout přímo do dílen a odhalit něco z tajů bednářského řemesla. Exkurze se konají každý pátek od 10 hodin. A jak Josef Fryzelka prozradil, každý, kdo přijde, dostane na uvítanou štamprli valašské slivovice.

Spustit audio