V Polešovicích odlili zvon připomínající výročí příchodu Cyrila a Metoděje

4. duben 2013

Pach síry a fascinující barva roztaveného kovu provází v Polešovicích na Uherskohradišťsku vznik 80kilogramového zvonu. Akademický sochař Daniel Trubač se ve svých 44 letech do odlévání velkého zvonu pustil vůbec poprvé. Zanedlouho bude nový zvon znít nejblíže obyvatelům Velkých Těšan na Kroměřížsku, kde se stane chloubou kaple svatého Floriána.

Připomínalo to pradávný rituál, tak posvátný pocit v aktérech odlévání zvonu vyvstal. Aby také ne, technologie je to asi pět tisíc let stará.

„To je úžasný zážitek protože tam se odráží hrůza práce, kterou ten Dan musí odvést. To není jenom to odlít tady. Musí vytvořit ty formy, vyzdobit tam to zdobení. To jsou úžasné věci a pro mě jako pro laika je to úžasný zážitek,“ říká 82letý pomocník Zdeněk Míša.

Akademický sochař Daniel Trubač si troufl na velký zvon poprvé. „To byla víceméně taková náhoda, protože zvony několik roků zdobím A lidé, kteří se sháněli po někom, kdo by jim udělal zvon, tak v první řadě oslovili zvonaře,“ vypráví a pokračuje:

„Protože tento zvon je menší, asi osmdesát kilo má, tak se nesetkali s nějakou kladnou odezvou. Pak se dozvěděli, že já zvony zdobím. A já jsem říkal, že bych se pokusil ten zvon pro ně udělat.“

Okolo Daniela Trubače kmitalo několik pomocníků. Důležitou roli zastával Ladislav Breznický. Kdyby se netrefil, bylo by zle. „Moje role je hlavně odlévání. Trefit se do té díry, a aby to všechno, co je natavené v tom kelimu, skončilo přímo v té formě a v tom kusu,“ vysvětluje.

Zvon je zajímavý také svojí výzdobou, která připomíná letošní 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

„Vlastně jsem zpodobnil Cyrila a Metoděje v takové alegorii, kdy oni přináší jedno písmeno z hlaholice, které zastupuje písmeno S. A v tom významu symbolickém zastupuje i S jako slovo, jako logos. Tím jsem chtěl promítnout, že oni k nám přinesli překlad písma, první,“ popisuje Daniel Trubač.

Osmdesátikilogramový zvon pro Velké Těšany přijde na zhruba sto tisíc korun.

autor: pes
Spustit audio