V nové základně v Mikulčicích budou archeologové pracovat i bydlet

16. květen 2012

V Mikulčicích na Hodonínsku staví novou základnu pro archeology. Pod jednou střechou budou pracovat i bydlet. Původní základna archeologů v oblasti proslulého velkomoravského hradiště před pěti lety shořela.

Pro architekty to nebylo obvyklé zadání. Není totiž běžné, aby lidé pod jednou střechou pracovali a zároveň bydleli. „Je zvláštní dělat budovu, v níž lidé zároveň pracují a bydlí. Proto jsme se ji snažili navrhnout jako město, které má čtvrti,“ přiblížil autor objektu Petr Pelčák.

Nová základna má v sobě mít rozsáhlé studijní depozitáře. Umožní uložení i studium nalezených předmětů. Ubytovny mají sloužit domácím i zahraničním vědcům a dalšímu personálu. Kvalitně vybavené laboratoře umožní interdiciplinární výzkum.

Na rozdíl od původní vyhořelé základny vyrůstá nový objekt mimo centru hradiště. Je asi kilometr od něj. „Jsme v okrajové části, která není tak citlivá na moderní stavby. Tady si ji můžeme dovolit vybudovat,“ uvedl vedoucí mikulčického archeologického výzkumu Lumír Poláček.

Akademie věd za novou základnu pro archeology v Mikulčicích zaplatí 90 milionů korun. Hotová má být ještě letos, odborníkům začne sloužit příští rok na jaře.

Národní kulturní památku Slovanské hradiště v Mikulčicích tvoří pozůstatky velkomoravského hradu s rozsáhlým podhradím na rozloze až padesát hektarů. Pochází z osmého až desátého století. Památka se uchází o zápis na Listinu světových kulturních památek UNESCO.

autor: hol
Spustit audio