V Lužicích vystavují svaté obrázky i památky z poutí

22. květen 2011

„Na lužické věži zlatá baňa leží“ – tak se jmenuje výstava, kterou můžete do soboty 28. května vidět ve Starém kvartýru v Lužicích na Hodonínsku. Expozice představuje církevní předměty, které byly ještě před pár desítkami let běžnou součástí téměř všech domácností, teď jsou ale pomalu velkou vzácností.

„Lidé většinu těchto křesťanských předmětů vyhodili anebo je mají schované na půdách,“ říká Zdislava Pokorná z lužického Muzejního spolku. A protože se hodně z věcí dostalo také do spolkového depozitáře, mohla letos v dubnu vzniknout speciální výstava. „Jsou tu například obrázky madon, které dřív bývaly v ložnicích nad postelemi,“ vypočítává Pokorná. Nechybí ale ani různé památky z poutí anebo modlitební knížky.

Starý kvartýr láká na výstavu

Starý kvartýr je stálou expozicí, která názorně přibližuje, jak dřív lidé bydleli a žili. Členové a hlavně členky Muzejního spolku ale výstavní prostory neustále zdobí a přizpůsobují aktuálnímu ročnímu období anebo svátkům. Už tradicí se staly samostatné příležitostné výstavy, jakou je i ta pomalu končící s církevními předměty a obrázky.

Ve Starém kvartýru nechybí ani úhledná dobová kuchyně

Už teď v lužickém Muzejním spolku vědí, jaké exponáty vystřídají svaté obrázky, madony a modlitební knížky. „Další výstavu uspořádáme k hodům,“ prozradila místopředsedkyně spolku Jitka Konvičná, „hody u nás máme v červenci. Vystavíme proto hudební nástroje a vše, co s nimi souvisí.“

autor: hon
Spustit audio