V letních měsících inspektoři zvyšují počet kontrol na trzích s potravinami

27. květen 2014

S příchodem letních měsíců inspektoři zvyšují počet kontrol na trzích s potravinami. Loni jich provedli zhruba 1500. Dohlížejí třeba na to, zda mají prodejci u zeleniny a ovoce uvedenou zemi původu nebo jestli nenabízejí ve vysokých venkovních teplotách masné a mléčné výrobky mimo chladící zařízení.

Žena, která na trhu nabízí vejce, tvrdí, že jsou v pořádku. Podle inspektorů ale nejsou.

Pokud je okolní teplota nad 18 stupňů, musí stánkař vejce vydávat z chladícího boxu. Na pultu může mít jen makety.

„Spotřebitel si tak vlastně vybírá pouze z maket zboží, které je na pultu, ale to vlastní zboží je už potom vyňato prodejcem z chladícího nábytku, kde je uchováváno v souladu s požadavky zákona,“ říká mluvčí Stání zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

„Nedodržení těchto podmínek je velmi vážným prohřeškem proti potravinářskému právu, v podstatě se jedná o uvádění do oběhu potravin nevhodných k lidské spotřebě,“ dodává.

autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio