V leteckém muzeu v Koněšíně parkuje MIG 21. Mají i speciální létající laboratoř

15. květen 2017

Na jihu Vysočiny, jen coby kamenem dohodil od vojenské vrtulníkové základny u Náměště nad Oslavou, vzniká od poloviny loňského roku letecké muzeum. Na travnatém kopci nad obcí Koněšín stojí v současnosti asi 15 letadel. A prý jich bude stále přibývat.

Letecké muzeum se do Koněšína přestěhovalo z Olomouce. „V roce 2014 jsme dostali výpověď z důvodu, že tam bude průmyslová zóna,“ vysvětluje provozovatel muzea Zdeněk Svobodník. Nastalo tedy hledání nových prostor.

Muzeum vlastní desítky letadel a potřebuje nejen volné prostranství k vystavování, ale i kryté plochy. Los padl na bývalou radarovou základnu u Koněšína. „Můj otec tady sloužil, takže k tomu tady máme i citovou vazbu,“ říká Zdeněk Svobodník s tím, že na Radarce, jak se tomuto místu říká, mají k dispozici téměř čtyři hektary.

V Koněšíně se muzeum pro veřejnost otevřelo v červenci 2016. V současné době stojí v kruhu na travnaté ploše patnáct letadel. „Další budeme postupně navážet,“ dodává Zdeněk Svobodník. Už v létě 2017 by na Radarce mělo přibýt zastřešení a majitelé letadel se tak nebudou muset obávat poničení svých kousků povětrnostními vlivy.

Z letadel, která jsou k vidění, můžeme jmenovat například bombardér SU 25, který sloužil v Náměšti nad Oslavou, vrtulník MIL MI 34, stíhací letouny MIG 21, cvičný letoun Albatros nebo špionážní letoun Iljušin IL 14.

Létající laboratoř

Letadla jsou v různých fázích restaurování a návštěvník tak často může vidět takzvaně „do střev“ stroje. Volně přístupný je například interiér létající laboratoře – letounu L 610. „Koho to opravdu zajímá, tak nemáme problém lidem ukázat víc. Jak se říká: líná pusa, holé neštěstí,“ nabádá Zdeněk Svobodník. Pokud je vhodné počasí a nehrozí, že naprší do kokpitu, umožní provozovatelé slušným návštěvníkům třeba i usednout za knipl stíhačky.

Letecké muzeum v Koněšíně je v sezóně otevřené každý den. Více informací najdete na www.letecke-muzeum.cz

Spustit audio