V Brně začínají vánoční trhy. Na náměstích budou zatím jen svítit nazdobené stromy

27. listopad 2020

Náměstí v centru Brna jsou teď nezvykle prázdná. Normálně by na nich stály desítky dřevěných stánků, teď tam lidé vidí jen dva nazdobené stromy. Pandemie covidu-19 výrazně okleštila podobu vánočních trhů, které ve městě právě dnes začínají.

U rozsvícení vánočních stromů bývají tradičně tisícovky lidí a právě proto je tato akce letos zrušena. Na Zelném trhu stojí třináctimetrový smrk se stříbrnými a zlatými koulemi a od dnešního rána také svítí.

Pořadatelé trhů věří, že příští týden začnou platit mírnější opatření proti šíření covidu-19. A začali už proto stánky stavět tak, aby mohly otevřít od 1. prosince, tedy příštího úterý. Dělají to tedy i s rizikem, že dřevěné budky zůstanou zavřené. Stánků navíc letos bude méně. A prodávat se v nich budou jen dárky a řemeslné výrobky, žádné jídlo a pití.

Kompletně zrušený je taky doprovodný program, jako třeba koncerty. Nefunguje ani kluziště pod sochou Jošta a netočí se ani vyhlídkové kolo na Moravském náměstí. Konkrétně to by ale mohlo začít fungovat od příštího týdne.

Naopak co letos nechybí, to je tradiční sbírka pro Český červený kříž pod jedlí na náměstí Svobody, nazdobená vánoční tramvaj, která vyjede do ulic odpoledne a taky velký dřevěný betlém na Dominikánském náměstí u Nové radnice.

Bez jídla

Ve stáncích bude úplně chybět prodej jídla a pití. Nicméně čtvrť Brno-střed dovolila restauratérům v centru otevřít si zimní zahrádky se stolky, židlemi a ohřívadly a tam jídlo a nápoje nabízet. I to ale bude záviset na případném zmírnění hygienických opatření. Otazník visí i nad prodejem alkoholických nápojů, tedy třeba svařáku, protože jejich popíjení na veřejnosti je stále zakázané.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související