V Brně řádí německy mluvící podvodníci, okrádají důvěřivé seniory

2. únor 2012

Senioři jsou jednou z nejohroženějších skupin obyvatel, která se stává obětí různých podvodníků. V Brně se v poslední době objevilo několik případů, kdy německy hovořící pár vylákal od starých lidí vysoké částky.

Podvodníci vždy na ulici někoho oslovili a požádali jej, aby jim ukázal cestu do některé z brněnských nemocnic. Když senior nasedl do jejich auta, změnili směr k němu domů a požádali jej o vypůjčení peněz. Někteří z nich to skutečně udělali. Není třeba dodávat, že své peníze už nikdy neviděli.

„Na parkovišti se mě zeptali, kde je vojenská nemocnice, že jsou cizinci, a že tam mají kolegu na operaci. Ukázal jsem ji cestu a oni najednou, že chtějí vyměnit peníze,“ vypráví jeden z podvedených seniorů jednaosmdesátiletý Václav Čermák.

Neznámé dvojici pak pan Čermák s manželkou dali naspořených 15 tisíc korun. Jako zástavu cizinci nechali taštičku, ve které měly být americké dolary. „Když jsem se podíval na ty peníze, tak tam byly dva balíčky papírových kapesníčků,“ popisuje Václav Čermák.

K oznámení na policii se Václav Čermák odhodlal až po půl roce. Poté, co ve vysílání Českého rozhlasu Brno slyšel o dalším případu okradeného seniora - navlas stejném, jaký zažil on sám. Policie jich šetří hned několik.

„Letos evidujeme tři případy, kdy německy hovořící dvojice zastaví seniora na ulici, jdou s ním až do bytu a vylákají z něj peníze,“ potvrdila policejní mluvčí Andrea Straková. Pachatelé s podobnou smyšlenou historkou se přitom u nás nevyskytli poprvé.

Zatím není jisté, jestli se jedná o stejnou skupinu, která byla za tyto činy potrestaná už před lety. I proto policisté vyzývají další případné podvedené, aby se nestyděli a policii vše nahlásili. I kdyby to bylo až po půl roce jako v případě pana Čermáka.

autor: gaj
Spustit audio