V Brně přibývá nakažených žloutenkou. Epidemie ještě není na vrcholu, obávají se lékaři

5. srpen 2016

Epidemii žloutenky typu A na jihu Moravy se stále nepodařilo zastavit. V nemocnicích hospitalizovali dalších 17 nakažených. Minulý měsíc nově onemocnělo zhruba deset lidí týdně. Hygienici si proto myslí, že epidemie ještě není na svém vrcholu.

Šíření žloutenky souvisí zřejmě i s typickými prázdninovými aktivitami. Na festivalech, táborech nebo třeba v kempech totiž lidé tolik nedbají na osobní hygienu. Onemocnění se přitom šíří takzvanou fekálně-orální cestou, tedy znečistěnýma rukama, kontaminovanou vodou a potravinami.

„Důsledné mytí rukou teplou vodou a mýdlem po každém použití toalety a před každou konzumací čehokoliv,“ zdůraznila Renata Ciupek z Krajské hygienické stanice v Brně, co je zejména důležité dodržovat.

„Rozhodně není vhodné sdílet svačiny, pít z jedné společné láhve, sdílet cigaretu. Vzhledem k tomu, že kontakty nejde úplně dobře vždycky vystopovat, tak se nám opatření dělají poměrně nesnadno,“ doplnila.

Žloutenka - způsoby přenosu u jednotlivých typů

Nakažení musí být hospitalizováni minimálně týden. Nemocnice nápor nemocných zatím zvládají. Na infekčním oddělení Fakultní nemocnice Brno mají k dispozici celkem 90 lůžek, z toho teď 19 obsadili pacienti se žloutenkou. Lékaři mají připravený i nouzový plán.

„Zejména by asi šlo o uzavření rehabilitace a využití jejich lůžek. To se někdy už realizovalo v rámci epidemie. Je to standardní plán nejenom pro epidemii žloutenky, ale i pro jiné,“ popsal lékař Petr Husa.

„Pokud kapacitně nestačíme, nahradila by nás lůžková kapacita rehabilitace, která není absolutně nepostradatelným oddělením,“ dodal.

Nejvíce nakažených je v Brně

Proti žloutence bojuje i brněnský magistrát. Nechá naočkovat část úředníků a asi tři stovky strážníků. Vakcíny dostanou i lidé bez domova, kteří nemoc nejčastěji šíří.

Brněnský dopravní podnik zase častěji umývá interiéry vozů a používá k tomu i silnější dezinfekční prostředky. Nově rozdali antibakteriální gely řidičům.

Nejvíce případů žloutenky hlásí Brno a jeho nejbližší okolí. Ze 17 nově nakažených jich bylo 11 právě z Brna. Hygienici už první případy evidují i na Vyškovsku, Blanensku, Znojemsku nebo Hodonínsku.

V sousedním Zlínském kraji se žloutenka typu A objevuje jen sporadicky. Hygienici zaznamenali od začátku roku jednoho nakaženého.

Virová hepatitida / žloutenka A, B, C a E - počty onemocnění
autor: mav
Spustit audio