Už za 2 týdny se otevřou pomyslné strážnické brány

9. červen 2007

Začne tam v pořadí 62. ročník věhlasného Mezinárodního folklórního festivalu.

Jeho aktivní účastníci se na svá vystoupení dávno pečlivě připravují. Plné ruce práce pak mají samozřejmě také pořadatelé z Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici.

Zahraniční účastníci tvoří tradičně jen menší část programu strážnického festivalu. Obvykle ale přitahují tyto soubory velkou pozornost. Letos to bude platit dvojnásob. Vystoupení zahraničních hostů na festivalu po letech znovu pojali tématicky, a to s hodně atraktivním námětem - tradičních masek. Velkou podívanou čeká i ředitel pořádajícího Ústavu Jan Krist:

"Tomu odpovídá tedy i výběr souborů - Bulharsko, z Afriky Kamerun, z Asie Jižní Korea, přijedou Romové z Rumunska, Litva nebo možná i Lotyšsko a samozřejmě sousední Slovensko."

Zahraniční soubory jsou zdrojem nejenom skvělé podívané, ale také mnoha starostí pořadatelů. Tajemnice festivalu Ludmila Horehleďová se tak musela popasovat i s problémem sehnat tlumočníka pro kamerunský soubor:

"Původně jsem myslela, že budeme muset sehnat tlumočníka z francouzštiny, což je v této době problém, ale dozvěděla jsem se, že vedoucí souboru mluví anglicky, takže budou mít tlumočníka z angličtiny, stejně jako třeba Jižní Korea. Dokonce mi dělalo problém sehnat i tlumočníka z rumunštiny."

Do výčtu exotických účastníků letošního Mezinárodního folklórního festivalu ve Strážnici bychom mohli při přivřeném oku zařadit i taneční soubory z mimomoravských oblastí. Jak opět prozrazuje ředitel Krist, příznivci folklóru se budou moci podívat např. na vystoupení chodských hudebníků, tanečníků a zpěváků:

"Chodsko se představí v samostatném programu, a navíc na zámku v komorních pořadech se bude věnovat fenoménu dudácké muziky, takže to bude takové osvěžení tohoto ročníku."

Letošní Mezinárodní folklórní festival ve Strážnici má v kalendáři místo od čtvrtka 21. do neděle 24. června.

autor: hon
Spustit audio