Úterní Noční linka: Práce snů

15. září 2020

Vybrali byste si znovu profesi, kterou jste vystudovali, nebo jste se jí vyučili? A pokud ne, jaká by podle vás byla vaše "práce snů"?

Pracovní trh se v Česku výrazně mění. Od začátku devadesátých let v zemi ubylo hlavně zaměstnanců v zemědělství, lesnictví a taky rybářství. Jde přibližně o 210 tisíc lidí, kteří z oboru odešli. Některé profese navíc zmizely úplně, jiné zase nahrazují stroje. Právě nové technologie zásadně ovlivňují povahu lidské práce.

Mnozí z nás jsme ještě vyrůstali v době, kdy jsme o své budoucí profesi museli rozhodnout mezi patnáctým až osumnáctým rokem života a často jsme ani neměli řádnou představu o tom, co zvolená profese obnáší. Naše představy o určité práci se totiž ne vždy setkávají s realitou. Ať už je to například délka pracovní doby, stresová zátěž, mzda, motivace...

Někteří lidé se své profese drží celý život, jiní se naopak nebáli začít znovu, v nové profesi třeba hned několikrát a třeba se jim nakonec povedlo strefit se do té pravé, vysněné práce.. Kdybyste se dnes znovu rozhodovali o své profesi, vybrali byste si opět tu, které jste se kdysi vyučili, vystudovali, nebo by vaše práce snů měla vypadat úplně jinak?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.