Ústavní soud zrušil část zákona, která umožňovala více danit důchody seniorům s vyššími příjmy

20. červenec 2016

Důchodci s vysokými příjmy nebudou muset danit celou svoji penzi. Rozhodl o tom Ústavní soud. Vyhověl návrhu části senátorů, kterým se nelíbilo, že všichni poplatníci nejsou zdaněni rovnoměrně. Doteď zdanění penzí platilo pro důchodce s takzvanými „dalšími“ příjmy převyšujícími 840 tisíc korun za rok.

Ústavní soud ve zprávě na svém webu popsal modelový příklad, kdy se příjmy dvou důchodců v daném roce budou lišit o korunu, ale daňová zátěž o víc než 53 tisíc.

„V nyní posuzovaném případě je podstatná nikoliv sama skutečnost, že je odlišně zacházeno s důchodci, kteří mají vedle důchodu jiný příjem, ale primárně konkrétní forma tohoto zacházení,“ uvedla ve zprávě k dnešnímu verdiktu mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Stát by kvůli změně mohl ročně inkasovat odhadem o několik desítek milionů korun méně.

„To zrušení uvedeného opatření by se nemělo týkat více než 5000 důchodců,“ nastínila náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Agentura ČTK psala o zhruba dvou tisících lidí.

Analytik František Bostl však upozornil i na možné pozitivní dopady na ekonomiku. „Toto může motivovat další penzisty k nějakým přivýdělkům,“ řekl.

autoři: mta , Tomáš Kremr
Spustit audio