Ústavní soud se zastal cizinců údajně vykořisťovaných při práci v lesích

3. únor 2016

Ústavní soud se zastal 19 Vietnamců, kteří nedostali řádně zaplaceno za práci v lesích. Jde o část takzvané kauzy stromkařů, kdy firmy najaly desítky cizinců, kteří pak údajně pracovali ve špatných podmínkách. Policie případ odložila a dostatečně se mu nevěnovalo ani státní zastupitelství. Takový přístup je ale pode Ústavního soudu liknavý.

„Byl přehlížen celkový kontext, bylo přehlíženo to, že se jedná o cizince, kteří jsou v jiném postavení než třeba státní občan České republiky z hlediska možnosti obrany,“ vyjmenovává soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček, v čem policie pochybila.

Zprostředkovatelské firmy v letech 2009-10 najímaly cizince, hlavně Rumuny, Slováky nebo Vietnamce, na práci v lesích. Dělníci si ale stěžovali na špatné podmínky, pohrůžky, ponižování, a navíc prý nedostali mnohdy za dvanáctihodinovou práci denně dostatečně zaplaceno.

Vietnamcům prý zástupci firem předložili místo pracovních smluv "smlouvy o vzdělání", poškození to ale nepoznali. Policie případ možného podvodu nakonec odložila, například proto, že neměla k dispozici žádnou evidenci pracovních výkonů dělníků.

66 poškozeným měly firmy způsobit škodu ve výši 820 tisíc korun a 22 tisíc eur. Podle advokátky dělníků Štěpánky Mikové je malá šance, že peníze dostanou. „Alespoň ta satisfakce morální je též důležitá,“ poznamenala.

Rozsah celé kauzy je také jedním z důvodů, proč se jí policisté a také státní zastupitelství měli věnovat podrobněji. Stěžovatelům například vadil výklad státní zástupkyně, že si na vzniklé situaci nesli vinu sami, protože měli pomalé pracovní tempo a jejich práce byla nekvalitní.

Takový postup je v případě podezření ze systematického vykořisťování podle Ústavního soudu velice nezvyklý. Policie se proto musí kauzou zabývat znovu a důkladněji.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio