Úroda jablek se letos opravdu povedla a Iva Hüttnerová má tip na jejich zpracování
Mezi nejoblíbenější podzimní ovoce u nás patří bezpochyby jablka. Voňavý štrůdl s rozinkami, teplý kompot se skořicí a hřebíčkem nebo jablečný mošt. To byly tradiční dobroty, které naše babičky připravovaly pravidelně.
Zapomenout ale nesmíme ani na křížaly. Přípravu určitě znáte. Stačí omytá jablka zbavit jádřince, nakrájet na tenké měsíčky nebo kolečka a pozvolna sušit v troubě na teplotu kolem 60 °C. Křížaly mají být vysušené, ale přesto krásně pružné. V uzavřené nádobě vydrží na chladném místě celý rok. Jsou výborné jen tak samotné a v zimě z nich uvaříte skvělý ovocný čaj. Myslím, že je čas si udělat zásoby.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.