Umět zpívat, tančit a jezdit na koni. To všechno musí zvládat hlavní postava lidové Jízdy králů

7. srpen 2019

Jedním z nejtěžších úkolů účastníků Jízdy králů je naučit se jezdit na koni. Obzvlášť pro nejmladšího z nich, jedenáctiletého Jakuba Neničku, který je hlavní postavou této lidové tradice.

Krojovaná a omašlená družina pojede na koních na nejstarším folklorním festivalu u nás – na Slováckém roku v Kyjově, který se uskuteční 15. srpna.

V dalším díle stejnojmenného rozhlasového cyklu se proto podíváme na ranč Nevada u Buchlovic na Uherskohradišťsku, kam jezdí trénovat.

Na ranči u Buchlovic se učí jezdit na koni letošní král Jakub Nenička

Koně jsou připravené, osedlané... Letošní král Jakub Nenička na začátek přiznává, že strach trošku má. Král jedoucí uprostřed formace bude mít po obou stranách pobočníky. Těmi jsou Jiří Kordula a Marek Jahoda, kteří jsou zkušenými jezdci. „Několik roků jezdíme. Myslím, že tak možná 10 králů už jsme doprovázeli.“

„Nohy do třmenů. Seď pořádně, nehrb se. Hezky narovnat, ramena dozadu.“ Takové pokyny dostává král od lektorek Anny Doušové a Kristýny Bachové. Jezdce na jízdu králů učí poprvé. „Jsou to specifičtí žáci, protože většina jezdců jezdí za sebou a mají větší rozestupy. Kdežto Jízda králů se jezdí vedle sebe,“ vysvětlují lektorky.

Kůň Darex, který Jakuba Neničku poveze je už v důchodovém věku, má 23 let. Vozí krále, ale i svaté Martiny. „Tihle koně jezdí pravidelně každý rok na Jízdu králů v Kunovicích a také ve Vlčnově. Mají takovou klidnou povahu, že je nějaké troubení, hraní nerozhodí.“

A co všechno potřebuje dobrý král umět? „Zpívat dobře, tančit. Já jako král budu mít v puse růži, na znak mlčenlivosti. A budu mít také dívčí kroj, aby mě nikdo nepoznal,“ říká jedenáctiletý Jakub.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.