Ulovil kance Bivoj, nebo Jetřich z Buzic? Legendární pověst má několik verzí

14. březen 2024

Jednou ze známých a oblíbených českých pověstí je ta o Bivojovi. Vypráví o legendárním hrdinovi, který prý kdysi chytil divokého kance za uši, přehodil si ho na záda a donesl ho na Vyšehrad, tehdejší sídlo českých vládců.

Za tento odvážný čin měl dostat za ženu jednu z krokových dcer Kazi. Jejich prvorozený syn Rodislav měl pak přijmout kančí hlavu do rodového erbu.

Pověst je to hezká, ale její dnešní podoba je vlastně kombinací několika starších verzí, takže skutečný základ se už dnes vystopovat nedá. Nejstarším základem je pověst o uloveném kanci, kterou zmiňuje Dalimilova kronika ze 14. století. V ní ovšem divočáka ulovil Jetřich z Buzic. Bivoje zmiňuje až o 200 let později Václav Hájek z Libočan ve své Kronice české. On také pověst zasadil do období vlády kněžny Libuše. Co se však neměnilo byla lokalita Bivojova úlovku – jsou to dnešní Kavčí hory v Praze nad Podolím. Původně se jim ovšem říkalo kančí.

Ať už je pověst o Bivojovi pravdivá nebo vymyšlená, má své pevné místo jak v české historii, tak ve vesmíru. Název Bivoj totiž dostala planetka poletující mezi oběžnými drahami Marsu a Jupiteru objevená v roce 1980.

autor: Jan Herget
Spustit audio