Úklid pro klid! Influencerka Kateřina Brožová dokázala povýšit úklid na umění a relaxační činnost

4. březen 2024

Začíná radioporadna, po které se třeba budete mít chuť pustit i do čištění míst, kterým se raději vyhýbáte. Pavla Kindernayová přivítala u mikrofonu Českého rozhlasu Hradec Králové ženu, která dokázala povýšit úklid na umění a také relaxační činnost. Úklid pro klid má influencerka Kateřina Brožová.

Čtěte také

Tak nám řekněte, dá se při uklízení zhubnout?
Zrovna jsem nad tím nedávno přemýšlela, protože jsem neměla čas jít běhat. Já zbožňuju běhání a vždy, když se oteplí, tak hned vyběhnu. Ale trošku jsem si to teď omlouvala tím, že aspoň uklízím. Sama jsem si se sebou vedla takový monolog, že když tím mopem budu podlahu vytírat rychleji, že mi to třeba nahradí i to běhání.

Vaše videa a tipy na úklid sledují statisíce lidí. Znamená to, že jsme nepořádní a potřebujeme s úklidem poradit?
Myslím, že to spíše znamená, že proměna nepořádku v pořádek nás očišťuje i vnitřně. Už jen na to uklizené koukat, je hrozně příjemný. Takže podle mne je tohle i motivace k tomu, že to chci mít doma uklizeno.

Dělám to tak se vším, rozdělit si úklid, já říkám, toho velkého mamuta si rozporcovat na menší části. A pokračovat postupně.
Kateřina Brožová, influencerka

Pravdou je, že dívat se na to, jak uklízí někdo druhý, je docela uklidňující. Řekněte, proč mít doma uklizeno?
Já mám uklizeno, protože to mám ráda a jsem tak i více v klidu. Ale musím se přiznat, že nemám nonstop uklizeno, že by se nám nepořádek vůbec netvořil. A ráda to rozděluji na běžný nepořádek, když se v domácnosti žije, vaří, učíme se s dětmi, děti si hrají. To je nepořádek, který se dá uklidit během pár minut, když na to všichni vlítneme.

Čtěte také

A pak je nepořádek chronický, jak mu říkám, který už nás ovlivňuje víc a není zdravý. Otevřete skříň a něco se na vás vysype. Tomu už říkám nepořádek škodlivý a je potřeba s ním začít něco dělat.

Co je podle vás největší problém úklidu v našich domácnostech? Kde máme největší rezervy?
Často se mě lidé ptají na vodní kámen, jak ho odstranit, jak s ním bojovat. Oni v podstatě neví, jak se ho zbavit. A nejjednodušší cesta je bílý ocet a kyselina citronová. To máme skoro všichni doma, ani o tom nevíme a jednoduše se můžeme vodního kamene zbavit.

On je taková potvůrka, že se vyskytuje přes koupelnu až po kuchyň. Toaleta, kolem umyvadla, kolem vodovodní baterie se tvoří, sprchový kout a potom v kuchyni varná konvice, také dřez, i tam se hodně drží.

Jsem vyléčená bordelářka, ale to je běh na celý život. Pokud si povinnosti neplním, tak lehce sklouzávám k nepořádku zase zpátky.
Kateřina Brožová, influencerka

Můžete v rychlosti popsat váš každodenní úklid, co je potřeba dělat?
Mám na to i takový To Do List, který jsem dříve měla na nástěnce a každý den jsem plnila ty body, abych na něco nezapomněla a měla to hezky zorganizované. Takže já ráno ustelu. Jsou někteří i odpůrci, že je potřeba to nenechat a vyvětrat, ale já ráda odcházím z ložnice, když je uklizená. A potom jdu do koupelny, kde si po sobě umyji umyvadlo rovnou i po dětech.

Čtěte také

Pak večer mám zapnutou myčku, takže vyskládáme myčku. A ještě mám takové pravidlo, že každý den se snažím vyprat alespoň jednu pračku. To se netýká jen oblečení, ale jsou to ručníky, povlečení a podobně, různé polštářky a drobnosti. Pořád je co prát, a když to nechám třeba tři dny, tak pak se z toho můžu zbláznit. Tak se snažím každý den zapnout třicetiminutový program v pračce.

Takže ideální je asi to rozčlenit a dělat postupně.
Ano, snažím se. Dělám to tak vlastně se vším, rozdělit úklid, já říkám, toho velkého mamuta si rozporcovat na menší části. Já o sobě sice říkám, že jsem vyléčená bordelářka, ale hned vzápětí také dodávám, že to je běh na celý život. Pokud z toho nějak vypadnu a neplním si povinnosti tak, jak mám, tak pak lehce sklouzávám k tomu nepořádku zase zpátky. Musím se držet nějakých plánů a systémů a pokud možno z toho moc nevystupovat.

Kateřina Brožová

Celou uklízecí radioporadnu s influencerkou Kateřinou Brožovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související