Úklid domácí lékárničky. Jak dlouho vydrží pilulky, masti a kapky? Vyřazené léky nepatří do záchodu

9. listopad 2020

Minimálně jednou ročně byste měli zkontrolovat, jestli vaše lékárnička obsahuje vše potřebné a neskladujete v ní nic prošlého. V zásadě platí, že léky vydrží maximálně pět let. Otázka tedy zní: co je nutné z lékárničky vyřadit a co v ní může zůstat?

PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pharm Dr. Tereza Hendrychová, Ph.D. hovoří v naší radioporadně na téma: pravidelný úklid domácí lékárničky.

Délka trvanlivosti mastí a krémů

Po otevření vydrží většina mastí a krémů šest měsíců. Když je neotevřete, platí datum trvanlivosti uvedené na tubě. Výjimkou jsou kortizonové masti, které se většinou nesmí používat už po třech měsících.

02504277.jpeg

Také speciální oční masti vydrží po otevření pouhý měsíc. Prošlé mazání může nejen ztrácet svou účinnost, ale také vyvolávat podráždění kůže.

Co v lékárničce nesmí nikdy scházet

Teploměr, sada na bezpečné odstranění klíštěte, pinzeta, nůžky a chladivé komprese.

Pozor na obvazy, nevydrží věčně. Ty sterilní už třeba po překročení doby minimální trvanlivosti neplní svůj účel.

Pravidla pro přípravky proti bolesti

Neotevřená balení tablet mají zpravidla pětiletou trvanlivost. Přípravky, které obsahují kyselinu acetylsalicylovou, ztrácí po uplynutí data použitelnosti svou účinnost.

Prášky

Výrobci léků uvádí na obalech raději velmi brzké datum skončení trvanlivosti, proto je můžete i po překročení tohoto data ještě krátkou dobu užívat.

Pozor na antibiotika a další léky na předpis

Když překročíte datum trvanlivosti, můžou se účinné látky léku skutečně změnit a mít na organismus vedlejší účinky. přípravky, které jsou pouze na předpis, po skončení léčby by se měly vrátit do lékárny.

Jak se bezpečně zbavit prošlých léků

Vyřazené léky odneste do lékárny, která zajistí jejich bezpečnou likvidaci. V některých lékárnách můžete hodit prošlé léky do speciálně označených kontejnerů, ve většině z nich je od vás převezme lékárník.

Léky, vitamíny (ilustrační foto)

V žádném případě léčivé přípravky nepatří do záchodu, protože by jejich látky mohly proniknout do vody, ale nepatří ani do popelnice.

Krátká trvanlivost kapek a sprejů

Pro léky ve formě kapek platí přísné pravidlo - neměli byste je používat nikdy déle než čtyři týdny od jejich otevření, jinak se můžou v tekutině usídlit choroboplodné zárodky a rychle se množit.

Čtěte také

Pro ty neotevřené platí datum minimální trvanlivosti uvedené na obalu (nechte si příbalový leták), kapky obsahující alkohol mívají většinou trvanlivost o něco delší.

U nosních sprejů záleží na účinné látce. Spreje pro zmírnění otoků (např. s xylometazolinem) a nosní spreje s mořskou solí můžete používat šest měsíců po otevření, spreje obsahující kortizon (s účinnou látkou kortikoid) pouhé dva měsíce.

Jana Kudyvejsová a PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Pharm Dr.Terezou Hendrychovou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související