U Lipníka nad Bečvou je rezervace Škrabalka na dohled paneláků

5. listopad 2015

Lipník nad Bečvou na Přerovsku navazuje, jak již název napovídá, přímo na říční nivu. Zatímco město se rozkládá na pravém břehu řeky, na tom levém se v zákrutu Bečvy zachoval unikátní zbytek lužního lesa s názvem Škrabalka. Od roku 1956 je toto místo chráněným územím.

Páteří Škrabalky je slepé rameno Bečvy. To patřilo k rozsáhlému systému záplavových toků, které si řeka během staletí vytvářela v krajině Moravské brány a zase je opouštěla. Koryta vytvořená za velkých průtoků řeky v nánosech hlíny a štěrku zůstávala po většinu roku bez přítoku a jejich hladinu ovlivňovaly pouze spodní vody. Za suchých let slepá ramena dokonce zcela vysychala.

Právě tyto zdánlivě drsné podmínky vedly k tomu, že okolí těchto tůní bylo vyhledávaným zdrojem potravy. Drobné rybky, korýši, hmyz ale i rostliny, keře a stromy, které jsou přímo navázány na zdejší prostředí, lákaly odpradávna ptáky a další živočichy, a unikátní biotop doslova kypěl životem.

Čtěte také

Bohužel lidé většinu podobných krajinných prvků zničili. Potřeba zemědělské půdy, pastvin i třeba štěrku a písku vedla k tomu, že se zbytky lužních lesů a slepých ramen zachovaly jen na několika málo místech. A jedním z nich je také Škrabalka.

Škrabalka je domovem vzácných živočichů

Ta je unikátní i tím, že leží na okraji Lipníka nad Bečvou. Lesním prostorem prochází pěší trasa vedoucí z města do Týna nad Bečvou a dále na hrad Helfštýn. Přesto v rezervaci vegetuje přes 220 druhů vyšších rostlin. Mezi nimi i zvláště chráněné druhy, jako například šípatka vodní, bledule letní či šmel okoličnatý.

Cesta vedoucí Škrabalkou na Helfštýn

Rezervace je i významným hnízdištěm ptáků. Celkem zde bylo při průzkumu napočítáno 54 druhů ptactva, které zde staví hnízda. Z nejvzácnějších zde žije strakapoud, pěnice slavíková, žluva hajní, sýkora lužní či druhy, které jsou vázané na vodní prostředí jako čírka či potápka malá a bukáček.

Kromě ptáků zde byl potvrzen i velký výskyt různých druhů hmyzu. Pozoruhodný je i zdejší stav populace obojživelníků. Ryb tu naopak žije jen velmi málo. Toto místo patří morfologicky již k oblasti Karpat, některé druhy se zde tedy objevují jako jeden z nejzápadnějších výskytů. Platí to například pro některé plže.

Škrabalkou prochází nejen červená turistická trasa, ale také naučná stezka, která návštěvníkovi ledacos o zdejším kraji prozradí. Kromě toho vede v těsné blízkosti i nadregionální cyklostezka vedoucí do Přerova a na druhou stranu do Hranic.

Přímo u rezervace se kříží cyklotrasy vedoucí Moravskou bránou

Řeka Bečva není příliš vhodná pro vodáky, zejména pokud je málo vody. Škrabalka však slouží i jako přirozený prostor pro případné povodňové rozlivy řeky do kraje. Do jisté míry tak město Lipník i chrání.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.