U Hostěradic by se do pěti let měla obnovit těžba v kamenolomu

23. březen 2022

V Hostěradicích na Moravskokrumlovsku by se mohla v dalších letech obnovit těžba v tamním kamenolomu. Zastupitelé obce budou projednávat podmínky memoranda, které mají uzavřít se společností Českomoravský štěrk. Ta by měla začít s těžbou do pěti let.

Memorandum má minimalizovat dopady těžby na obec a okolí. Na čem se radnice s těžaři snaží shodnout? Memorandum má třináct různých bodů. V jednom z nich se společnost zavazuje každoročně kompenzovat těžbu více než jedním milionem korun. V částce jsou zahrnuty i pronájmy pozemků. Ročně by se z kamenolomu mělo vytěžit 300 tisíc tun kameniva. Životnost lomu odhaduje firma na 26 let, takže by obec měla získat zhruba 30 milionů korun.

S největší pravděpodobností to bude pro obec ale znamenat větší dopravní zátěž. Těžaři a odběratelé kamene budou s kamiony nad 7,5 tuny muset jezdit výlučně po silnicích mimo obec. Navíc by společnost Českomoravský štěrk a.s. měla platit mimo jiné nezávislá měření hustoty dopravy. Opravit by měla také jednu ze silnic. 

Poslední těžba

Firma chce do budoucna nahradit těžbou v Hostěradicích plánované uzavření několika jiných lokalit. S využitím lomu se počítá při dostavbě dálnice D52 na Vídeň nebo jaderné elektrárny v Dukovanech.

V obci se těžilo naposledy na přelomu 80. a 90. let. Podle těžařů to tehdy byla spíš průzkumná těžba a lom proto nebyl dál využíván. Lom nacházející se ve východním cípu obce, je zatopený. Plánovaná těžba proto bude o kousek dál, na místě zvaném Paseka, asi kilometr od toho původního lomu z roku 1987.

Souhlas s těžbou

Podle starosty Martina Vančury za ČSSD by znění memoranda mělo být bez problémů schváleno. Se zastupiteli už o něm několikrát mluvil, navíc jeho podoba se formuje už asi dva roky. Lom má totiž všechna povolení a vedení obce ani nemá možnosti, jak případnou těžbu zastavit. Takže šlo především o vyjednání co nejvýhodnějších podmínek pro obec. 

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související