U Černé v Pošumaví obnovili štolu, kde mají prapůvod proslulé tužky z jihu Čech

29. září 2015

Štola Josef byla ještě na začátku roku schovaná za těžko přístupnými křovisky. Nyní už ke krásně zrekonstruovanému kamennému portálu vede štěrkem vysypaná cesta. Ke štole, která odváděla vodu z bývalých dolů na tuhu, dorazíte po zajímavé naučné stezce.

Grafit se v okolí Černé těžil s přestávkami od konce 18. století do roku 1988. Zpočátku o minerál nebyl velký zájem. Až sedláci z Hůrky u Černé ho začali používat jako leštidlo nebo k mazání kol, a tak vznikly první grafitové doly na Šumavě.

Netrvalo dlouho a do těžby se vložili pražští podnikatelé a posléze i stát. To vedlo nakonec k tomu, že v roce 1811 byla tuha vyhlášena za vyhrazenou nerostnou surovinu, jejíž dobývání muselo podléhat báňským zákonům a předpisům. Na svatého Václava otevřel v roce 1812 kníže Josef Schwarzenberg v Pošumaví velkokapacitní doly, čímž na celá desetiletí ovládl hornictví v okolí Černé.

Grafit ze Šumavy byl velmi kvalitní, obsah uhlíku se pohyboval kolem 65 až 85 procent, a tak po něm postupně rostla poptávka. Hlavně kvůli výrobě tužek či ohnivzdorných slévárenských forem. Postupný rozkvět těžby dokumentují čísla odbytu. Zpočátku, v letech 1812 až 1822, to bylo 221 vagonů, v polovině století v letech 1853 až 1862 se udalo 1 421 vagonů tuhy. V době největšího rozmachu těžby, v letech 1903 až 1912, představoval odbyt 7 889 vagonů.

Ke štole vede z Černé značená stezka

Samotná Josefova štola, nedaleko Mokré, měla sloužit jako odvodňovací kanál ražený směrem k šachtám v blízkém okolí. Práce započaly roku 1897 a až v roce 1911 narazili kopáči na Ferdinandovu šachtu. Odfárali přitom nesčetné množství materiálu až k délce chodby 1 280 metrů. Další postup připojil šachty Anežka a Anna. Celková délka Josefovy štoly činí úctyhodných 2 240 metrů.

Nejzajímavější památkou je vstupní portál štoly. Na jeho vrcholu ční knížecí koruna, symbolizující spojení s rodem Schwarzenbergů. Vnitřek štoly je nepřístupný, je možné pouze nahlédnout do jejího ústí. Od roku 2015 je okolí štoly upraveno a z Černé v Pošumaví kolem ní vede naučná stezka.

autor: Filip Černý
Spustit audio